Yuva kurmaya adım atan çiftlerin, nikah işlemleri süresince ne yapmalarını gerektiğini anlatan bu yazı, evlencek çiftlerin yardımcısı olacak.
Nikah işlemlerini nasıl başlatmanız gerektiği hakkında detaylı bir kaynak arıyorsanız, doğru yerdesiniz.
Evlenecek çiftlerden birinin ikametgahının geçerli olduğu belediyeye başvurarak nikah işlemleri için ilk adımı atabilirsiniz.
1. Evlenme beyannamesi: İki adet düzenlenir.
2. Nüfus cüzdanları ve fotokopileri
3. Sağlık raporu/resmi sağlık kurulu raporu: Sağlık ocağından onaylı evlenmeye engel hastalığın bulunmadığını gösteren sağlık raporu alınmalıdır.
4. İkametgah Belgesi: Çiftlerden birinin ilgili ilçede yaşadığını gösteren ikametgah belgesi yeterlidir.
5. Vesikalık Fotoğraf: 4'er adet fotoğraf istense de başvurulan kurum daha fazla isteyebilir, hazırlıklı gitmenizde fayda var.
6. Nüfus kayıt örneği veya evlenme ehliyet belgesi: Nüfus müdürlüğünden alınacak nüfus kayıt örnekleri, kişinin evlenmesine engel bir halinin bulunup bulunmadığını gösterdiği için evlenme ehliyet belgesi olarak da kabul edilir. Çiftlerden biri yabancı ise ilgili devletin yerel temsilciliklerinden kişinin nüfus bilgilerini içeren belge temin edilebilir.
Kurumlara göre farklılık gösterse de evlilik başvurusu hafta içi 8.30 ile 12.00 saatleri arasında yapılır.
Farklı şehirlerde yaşayan çiftler, yaşadıkları şehirlerdeki belediyelere başvurulabilir. Daha sonra ilgili belediyeler kendi aralarında bilgi alış verişi yaparlar.
Nikah işlemleri başvurusu yaptığınız şehirde değil de farklı bir şehir ya da ülkede kıydırmak istiyorsanız, nikah işlemleri için ikametgahınızın olduğu belediyeye başvurarak gerekli belgeleri evlendirme memurluğuna teslim edip onaylanmış evlenme beyannamesi izin belgesi ile yurt içinde veya dışında nikah işleminin gerçekleşeceği makamda ayrı bir dosya düzenlenmesine gerek kalmadan evlenebilirsiniz.
Yabancı eş adayının bağlı olduğu konsolosluktan evlenme ehliyet belgesi alınması gerekir. Başvurulan belediye bu belgeyi ilgili kurumdan doğrudan alabilir. Çiftler yabancı ve aynı ülke vatandaşı ise Türkiye'deki temsilciliklerinde evlenebilecekleri gibi belediyenin evlendirme memurluğuna başvuru yapıldığında, nikah işlemleri bu birim tarafından yapılabilir.
Daha önce evlendiyseniz, önceki evliliğinizin bitiminden itibaren 300 günün geçmesi gerekmektedir. Bu süreyi beklemek istemiyorsanız, aile mahkemesinden iddet müddeti kararı almanız gerekmektedir.
Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları ya da eş adaylarından biri Türk olan çiftler yaşadıkları ülkenin yetkili makamları huzurunda evlenebilir. Fakat en geç 30 gün içinde evlenmeyi yapan yabancı makamdan gerekli belgelerin alınıp dış temsilciliğe verilmesi gerekir. Bulunan ülkede dış temsilcilik yok ise, evlenme belgesi Türkçeye çevrilerek Dışişleri Bakanlığı'nca onaylanır ve nüfus müdürlüğüne iletilir.
Gelin adayları artık eşlerinin soyadlarını kullanmak zorunda değil. Kızlık soyadlarını ya da iki soyadı kullanmak isteyen adayların bunu başvuru esnasında belirtmeleri gerekiyor. Nikah işlemleri tamamlandıktan sonra soyadı değişikliği ancak mahkeme kararı ile mümkün.