Restoran açmak, normal bir işyeri açmaktan biraz daha zordur. Restoran açmak için, normal bir işyeri açarken topladığınızdan daha fazla evrak toplamanız gerekir. Eğer restoran açmaya karar verdiyseniz önceden restoran açmak için gerekli belgeler hakkında bilgi edinmeniz süreci hızlandırmanız için önemlidir.
Restoran açmak için gerekli belgeler hakkında aklınız karışırsa ve bilgiye ihtiyaç duyarsanız muhasebecinize danışabilirsiniz. Muhasebecinizden ayrıca size uygun vergi dilimiyle ilgili bilgi de alabilirsiniz.
Restoranınızın maliyeyle sorun yaşamaması için ilk iş olarak vergi dairesine başvurmanız gerekiyor. Muhasebecinizin hazırladığı işyeri açma bildirim formunu, noter onaylı imza sirküleri örneğini, nüfus cüzdanı örneğinizin aslı gibidir onaylı hali, muhtardan onaylı ikametgah belgeniz ve restoran kira kontratınız ya da tapunuz. Bu evrakları tamamladığınızda vergi levhanızı alabilirsiniz.
Lokantalar, sıhhi müesseseler sınıfına giriyor. Sıhhi müesseseler için belediyeye vermeniz gereken evraklar ise şöyle: vergi levhanızın iki adet fotokopisi, kira kontratınızın ya da tapunuzun fotokopisi, binanızın imar durumu hakkında bir belge, nüfus cüzdanı fotokopiniz, yangın söndürme tüpü için dolum belgesi, çalışanlarınızın portör muayene kartları, bağlı bulunduğunuz esnaf odanızın kayıt belgesi, ustalık belgesi ve işletmenizin ticaret sicil gazetesi, imza sirküleri ve faaliyet belgesi.
Eğer işyeri emekli birinin ya da başka bir yerde sigortası olan birinin üstüne kayıtlı değilse Bağ-Kur bildirim belgesini doldurarak SGK hizmet binasından görevli memura vermelisiniz.
Lokantanızın açılışından itibaren 15 gün içerisinde Ticaret Odası'na bildirimde bulunmanız gerekiyor. Ticaret Odasına, iki adet imza beyannamesi, tapunuzun ya da kira kontratınızın fotokopisi, tutacağınız ticari defterin noter tarafından tasdiklenmiş nüshasının fotokopisi, ikametgah belgeniz ve nüfus kaydınızın örneği, oda tarafından size verilen taahhütname ve matbu dilekçe.
Restoran açmak için gerekli belgeler, Vergi levhanızın, nüfus cüzdanınızın fotokopisi, ikamet ettiğiniz meskene ait ikametgah belgesi, ustalık belgesi, taksi ya da toplu taşıma aracı varsa bu araçlara ait ruhsatların fotokopileri, sicil ilan ve harç bedelinin dekontları..
Eğer lokanta açıp açmamak konusunda kararsızsanız dükkan açmayı da gözden geçirebilirsiniz. Dükkan açmanız için gerekli belgeleri Dükkan Açmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir? İşyeri Açılışı Nasıl Olur? isimli yazımızdan öğrenebilirsiniz.