Ülkemizde askerlik son derece önemli bir görev olarak bilinir. Herkesin önem verdiği bir görev olduğu için asker eğlencesi de bir o kadar önem taşır.
Askerlik bir milli görev olarak kabul edildiğinden dolayı askere gidecek olan kişi için çeşitli organizasyonlar yapılır. Gitmeden önce onu en iyi şekilde uğurlamak için herkes elinden geleni yapar. Asker eğlencesi de askere gidecek kişinin, gitmeden önce bütün sevdiklerini bir arada görmesi ve iyi vakit geçirmesi için düzenlenir.
Aileler için büyük önemi olan askerlik görevi, neredeyse kutsal bir görev olarak kabul edilir. Erkek çocuklarını askere uğurlayacak olan anne ve baba bu yüzden son derece gururlu ve mutludur.
Halkın “asker ocağı, peygamber ocağı” demesi bu göreve ne kadar önem verdiğinin kanıtlarından biridir. Ebeveynler de erkek çocuklar da bu görevin ne kadar önemli olduğunun farkındadır. Bu sebeple askere gitmeden önce evlatlarını uğurlamak için eğlence düzenlerler.
Askere gidecek olan kişi için ailesinin ve yakınlarının bulunduğu bir eğlence düzenlenir. Askere gitmeden birkaç gün önce yapılan bu eğlence ile, askere gidecek olan kişi sevdikleriyle vedalaşmış olur. Asker eğlencesi bir salonda büyük bir organizasyon şeklinde de yapılabilir, evde aile içinde de.
Vedalaşmaya gelen kişiler askere gidecek olan kişiye hediyeler verir. Asker de sevdiklerinden bu eğlence vasıtasıyla helallik ister. Asker eğlencesi çoğunlukla davul ve zurna eşliğinde yapılır ve herkes gönlünce eğlenir.
Askere gidecek olan kişi gitmeden 15 ya da 20 gün önce akrabalarının evlerini tek tek ziyaret eder. Her bir ziyarette asker için yemekler yapılır ve en iyi şekilde ağırlanır. Bazı yörelerde ve küçük bölgelerde askerliğini yapacak olan kişi kapı kapı gezerek helallik ister ve gittiği kişiler askere yardımcı olmak için bir miktar para verir.
Asker uğurlama organizasyonu için askere gidecek olan kişi arkadaşları tarafından “en büyük asker, bizim asker” sloganları eşliğinde havaya atılır. Bu Türkiye’nin hemen her yerinde yapılan bir gelenek haline gelmiştir.
Bir diğer gelenek ise asker eğlencesi sırasında askere kına yakmaktır. Kimi zaman avuç içine kimi zaman ise küçük parmağına kına yakılır. Bunun iyi şans getireceğine inanılır. Askerin başının üzerinden tuz ve un çevrilir. Bu da nazara karşı koruyan bir başka gelenektir. Elbette bu gelenekler her yörede farklı şekilde uygulanabilir.