Düğün ve evlilikle ilgili adetlerden bir tanesi de gelin almasıdır. Temsili olarak son kez baba evinde kalan gelin, gelin alması töreni sırasında damat tarafından alınır ve yeni bir hayata başlar. Bu nedenle düğün günü yapılan gelin alma töreninde aileler tarafından çok hüzünlü dakikalar yaşanır. Peki, bu hüzünlü de olsa Türk kültürünün en güzel adetlerinden birisi olan gelin alması nasıl yapılır, sizler için bu yazımızda açıklıyoruz.
Gelin alması nasıl yapılır sorusunu açıklamadan önce bu merasimin Türkiye’nin her yerinde benzer olarak yapılsa da bazı yöresel farklılıkların olduğunu da söylemekte yarar buluyorum. Gelin alma adetleri bir dizi ritüelden ve sembolik törenlerden oluşmaktadır. Bu geleneksel ritüeller arka arkaya eğlenceli olduğu kadar da hüzünlü bir şekilde düğün günü yapılmaktadır. Evden gelin çıkarma nasıl olur konusunda adım adım ilerleyişi ve dikkat edilmesi gereken hususları yazımızda bulabilirsiniz.
Gelin alması nasıl yapılır sorusunun ilk aşaması düğün hazırlıklarının tamamlanmasıdır. Damat kendi evinde hazırlandıktan sonra konvoyu ve müzik ekibini de ayarlayarak kız evine gelir. Ancak hazırlıklar bu kadarla da sınırlı değildir. Konvoydaki araçların süslenmesi, davul zurna ya da müzik ekibinin seçimi ve ayarlanması özenle yapılmalıdır.
Damat evinden çıkan düğün alayı kız evinin önüne geldiğinde davul zurna ya da tutulan müzik ekibi çalar herkes oynar. Evin önünde bu eğlenceli merasim sürerken gelin de içerde gelinliğini giyer ve düğün için tüm hazırlıklarını tamamlar. Daha sonra damat ve ailesi gelini almak için kapıya yönelir ancak kız almak o kadar da kolay değildir. Gelin almaya kimler gider konusunda damadın nerdeyse tüm ailesi gelin almaya gidebilir.
Gelin almada kapı tutma, gelin alma adetlerinin en gelenekselleşmişlerindendir. Gelinin yakınlarının kapıda beklemesi damadın kızı kolay alamayacağının göstergesidir. Bu nedenle damat gelinin erkek kardeşine ya da yoksa diğer yakınlarına gelin alma kapı parası öder. Ancak kişi tarafından kapı parası yeterli görülmüşse kapı açılarak damat ve ailesinin içeri girmesine izin verilir.
Zorlukları aşarak gelin evine giren damat bu kez gelinin babasıyla karşılaşır. Babanın elini öpen damat izin ister. Babasının rızasını bir kez daha alan gelin ve damat büyüklerin ellerini öptükten sonra bu kez de gelinin kuşağı babası ya da erkek kardeşi tarafından bağlanır ve gelin çıkartma yapılır. Gelin evde nasıl çıkarılır diyorsanız, adet olarak 2 kez kuşak bele dolanıp açıldıktan sonra üçüncüde tam olarak bağlanmaktadır.
Gelin evden de çıkarıldıktan sonra bu kez yeni kurulacak evin bereketli olması için buğday dolu testi kapı önünde kırılır, gelinin başında şeker kırılır ya da atılır, ayrıca gelin tatlı dilli olsun diye ağzına bir kaşık bal koyularak yedirilir. Bu durum gelin eve girerken yapılan adetler içinde yer almaktadır.
Gelin alması nasıl yapılır sorusunu soruyorsanız, bir diğer atlamamanız gereken konu da davul zurnadır. Davul zurna ekibinizi hala seçmediyseniz, iyi ve güvenilir bir davul zurna ekibi seçmenizde fayda var. Dilerseniz, konu ile ilgili yazdığımız Davul Zurna Ekibi Seçimi Nasıl Yapılır? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.