Düğün serüveninin içerisinde koştururken ufak tefek detaylar her daim unutulur. Bu unutulan eşyalar ise genelde hep çeyiz sandıklarından çıkar. Ailemizin belki de yıllarca bizler için biriktirdiği, topladığı bu eşyaların bulunduğu çeyiz sandığı, zamanı gelince kendi evimizin değişmez parçası olur. Düğün sürecinde ailemizin en çok ilgilendiği konu da bu olur hep. Geleneklerine bağlı bölgelerimiz için çok daha kıymetlidir çeyizler. Henüz kız çocuğu doğar doğmaz alınır sandıklar bazı bölgelerde. Düğün günü geldiğinde ise gelinle beraber çıkar baba evinden. Aileden birinin sandığın üzerine oturması ise oldukça yaygın bir gelenektir. Damattan harçlık almadan sandığın çıkmasına izin vermez. Alınan dolgun harçlık karşılığında ise özgür bırakılır sandık.
Yıllar geçtikçe değişen kültür yapısı çeyiz sandığı geleneğinde de değişikliklere sebep olmuştur. Geçmiş yıllarda çocuk doğduğu yıllardan evlenene kadar biriktirilen, el emeği ürünler son yıllarda artık fabrikasyon ürünlere doğru döndü. Ayrıca uzun yıllar biriktirmek yerine evlenme kararı alındıktan sonra hazırlanan çeyizler her geçen yıl eski önemini kaybetmektedir. Evlilik gerçekleşmeden önce çeyizin sergilenmesi, yeni eve taşınması dahi ayrı bir ritüel olarak gerçekleştirilirdi. Yöreden yöreye değişse de bu gelenek, en genel hatları ile her yörede bulunmaktadır.
Çeyiz sandıkları tabi ki sadece gelinler için hazırlanan bir şey değil. Çoğu bölgemizde damat için de hazırlanmakta. Damat sandığının da içeriği gelininkine yakındır.
Hazırlanan sandıkların içeriği yöreden yöreye değişmektedir. Tabi aynı şekilde ailenin durumuna göre de değişmektedir. Eski geleneklerde kız çocuğu için hazırlanan çeyiz, onun güvencesi olarak görülürdü. Başına herhangi bir şey gelirse eğer çeyizinin içerisindekileri satarak zor durumdan kurtulabileceği düşünülmüştür. Ancak modern dünyada cinsiyet eşitliği her geçen gün daha da arttığı için bu düşünce yapısı yeni evlenen çifte destek olmaya dönmüştür.
Çeyizinizde neler olduğunu hemen yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.