Anadolu'nın zenginlikleri her yörede kendini gösteriyor. Yörüklerin kültürlerinde de Anadolu izleri görülüyor. Bir yörük düğünü yapacaksanız ya da yörüklerin düğün adetlerini merak ediyorsanız yazımızın devamını okumalısınız.
Günümüzde her ilin hatta köyün düğün adetleri birbirinden farklı olabiliyor. Yörük düğünü adetleri de bazen farklılık gösterebiliyor ama ana hatlarıyla bütün düğünlerde aynı adetler görülüyor. Yörük düğünü yapacaklar ana hatlarıyla adetleri bildikleri zaman düğün günü herhangi bir yabancılık çekmeyeceklerdir.
Yörüklerde kız isteme genellikle görücü usulü olur. Kız istemeye yörük beyleri gider. Kızı verip vermeyeceğine de aile reisi karar verir. Yörüklerde genellikle kızlar 17, erkekler 22 yaşında evlendirilir. Erkeğin yakınları kızın evlenmeye gönlü olup olmadığını araştırırlar. Sonuç olumluysa kızın evine kız istemeye gidilir.
Kız istendikten sonra aileler tatlı yerler. Kız verilmeden önce araya soğukluk girmemesi için erkek tarafı su içmez. Tatlı sonrasında su içilir ve şerbet ikram edilir. Kız, aile büyüklerinin ellerini öper ve nişan tarihi kararlaştırılır.
Yörükler nişana çok önem verirler. Nişanlı erkek kız evine girmez. Nişan kararlaştırıldıktan sonra erkek tarafı kurban keser ve pilav pişirir. Bu yemekler çalgı eşliğinde kız evine gönderilir. Yüzük, altın gibi hediyeler göndermek adetlerinde yoktur. Nişan takıldıktan sonra damat tarafından seçilen kızlar, gelin adayına altın, gümüş gibi takılar takarlar. Kızın babasına ya da aile reisine para verilir. Bu para, başlık parasıdır ve iki taksitte ödenir.
Çarşamba günü davetliler düğüne gelir. Gelirken kısır keçi getirmek adettir ama şart değildir. Düğün devam ederken aynı akşam gelinin kınası da yakılır. Perşembe günü öğlene doğru kız kınalı ve duvaklı olarak çadırdan çıkar. Ata biner. Geline erkek tarafından seçilmiş iki kız eşlik eder. Düğünde cirit, halay gibi oyunlar oynanır. Kaynana gelinin başından üzüm, arpa, buğday dolu bir sahanı boşaltır.