Fotoğraf sanatçıları, çekmiş oldukları en iyi fotoğrafları kitlelerle buluşturmak ve sergilemek amacıyla fotoğraf sergisi düzenler. Bu fotoğraf sergileri, bir fotoğrafçı için gurur kaynağı ve büyük bir başarıdır. Ancak başarılı bir sergi açmak ve düzenlemek için belli kısımlara dikkat etmek gerekir.
Sergilemek istediğiniz fotoğraflar için bir sergi açmak istiyorsanız fotoğraf galerisi araştırmalı ve onlarla görüşmelisiniz. Fotoğraflarınıza onay verildiği takdirde o galeri ile işbirliği içerisinde bir fotoğraf sergisine imza atabilirsiniz. İşte fotoğraf sergisi açmak isteyenlere ışık tutacak tavsiyeler ve iz bırakmış fotoğraf sergisi örnekleri.
Çektiğiniz fotoğraflardan hangilerini sergilediğinize karar verdiyseniz fotoğraflarınızı sergilemek istediğiniz galeri ile görüşmelisiniz. Eğer fotoğraflarınız, fotoğraf galerisinin konsepti ile uyumlu ise anlaşma sağlanır ve sergi için gün alabilirsiniz.
Sanat galerisi ile bir tarih belirledikten sonra sergi davetiyesi, ikramlıklar, fotoğraf çerçeveleri, mekân süslemesi gibi aşamaları planlamalısınız. Birçok sanat galerisi davetiye ve ikramlık aşamamasını üstlenir. Eğer anlaşmanızda yoksa bu kısımları kendiniz halletmelisiniz.
Sergilenecek fotoğrafların boyutları 30*40 cm olmalı. Daha küçük boyutlarda fotoğraflar güzel görünmeyecektir. Fotoğrafları ister duvara isterseniz de ayaklı panolara asabilirsiniz. Fotoğrafları camlı çerçevelerde sergilerseniz fotoğraflarınızın yıpranmasını engellemiş olursunuz. Ancak tercih edeceğiniz çerçevenin camlarının mat olmasına özen gösterin.
İz bırakan fotoğraf sergilerinden biri olan Perdedeki Kadınlar, Türk sinemasında yer almış 70 kadının portrelerini içeriyor. Türkan Şoray’dan Nurgül Yeşilçay’a kadar birçok kadın oyuncunun siyah-beyaz fotoğraflarının yer aldığı bu sergi oldukça ses getirmişti.
Ünlü fotoğrafçı Ara Güler’in 1950’lili yıllarda çekmiş olduğu İstanbul fotoğraflarından oluşan bir sergi. Ülkemizin en önemli fotoğraf sanatçılarından biri olan Ara Güler’in bu sergisi de birçok kesimden ilgi görmüştü.