Profesyonel fotoğraf çekimi, çok önemli meslekler arasında sayılıyor. Bir meslek olmasının yanı sıra birçok kişinin hobi olarak da yaptığı fotoğrafçılık, aynı zamanda çok zevk veren de bir aktivite.
Ancak her profesyonel fotoğraf makinesine sahip olan kişi profesyonel fotoğraflar çekebiliyor anlamına gelmiyor. Makinanız ne kadar iyi ve kaliteli olursa olsun profesyonel fotoğraf çekebilmeniz için birkaç bilgiye de sahip olmanız gerekiyor. Peki profesyonel fotoğraf çekimi nasıl yapılır? İşte birkaç öneri.
Fotoğraf çekmeye heveslendiyseniz fotoğraf makinesi alır almaz bir anda profesyonel fotoğraflar çekebileceğinizi düşünmeyin. İyi fotoğraflar çekmenin yolu ilk olarak makinenizi iyi tanımaktan geçer. Öncesinde araştırıp öğrenebilir, bilgi sahibi olabilir ve deneme yanılma yoluyla fotoğraf makinenizin özelliklerini kavrayabilirsiniz. Makinenizin ayarlarını bilerek fotoğraf çektiğinizde ortaya çok daha kaliteli sonuçlar çıktığını görebilirsiniz. Bu ayarlar size profesyonel fotoğraf çekimi esnasında hız da kazandıracaktır. Zamanla çok daha kolay bir şekilde profesyonel fotoğraflar çekebiliyor olduğunuzu görebilirsiniz.
Fotoğrafçılık terimleri, fotoğraf ile ilgili araştırma yaparken, makinenizin kullanım kılavuzunu okurken ve daha birçok yerde karşınıza çıkacaktır. Bu terimleri bilmediğiniz takdirde yönlendirmeleri de tam anlamıyla yerine getiremezsiniz. Profesyonel fotoğraf çekimi yapmadan önce bu terimleri iyi bir şekilde öğrenmeli ve kavramalısınız. İster meslek olarak ister hobi olarak fotoğraf çekin, bilinmesi gereken ana terimleri öğrenmek için vakit kaybetmeyin. Diyafram, iso, kadraj, net alan derinliği, enstantane gibi terimler bu işin olmazsa olmazıdır.
Eğer profesyonel fotoğrafları, stüdyo ortamında değil de dışarıda çekecekseniz mutlaka sabahın erken saatlerini ya da akşamüstünü tercih edin. Çünkü bu saatlerde gün ışığı en iyi haldedir. Fotoğraf çekerken güneşi arkanıza almalısınız. Çünkü ışık, sizi ya da makinenizi değil konunuzu aydınlatmalıdır. Öğlen saatlerinde profesyonel fotoğraf çekimi yapmak zorundaysanız da ışığın çok daha homojen bir şekilde geldiği noktaları tespit etmelisiniz. Sert gölge olmaması için flaş kullanabilirsiniz.
Eğer bir konu, nesne ya da kişinin fotoğrafını çekiyorsanız, öncelikle arka plana dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın. Çünkü arka plan ne kadar iyiyse fotoğrafınız da o kadar profesyonel olacaktır. Modelden çok arka planda nelerin olup olmadığına dikkat etmeniz bu yüzden önemlidir. Örneğin düğün çekimi yapacaksanız, mekanda profesyonel fotoğraf çekimi yaparken arka planda pet şişe, poşet, çanta gibi kötü görünecek nesnelerin olmamasına dikkat edin.
Profesyonel fotoğraf çekiminde objektif seçimi oldukça önemlidir. Hangi detayların ön plana çıkacağını objektif tercihiniz belirler. Ayrıca ışık kullanımı da objektife göre yapılır.
Fotoğraflar hayatımızın çok büyük bir alanını kapladı. Gittiğimiz yerlerde, katıldığımız etkinliklerde anı yakalamak ve ölümsüzleştirmek için fotoğraf çekeriz ancak her zaman bu fotoğraflar yeterli gelmez bazen de profesyonel fotoğraf çekimi yaptırmak gerekebilir.
Profesyonel fotoğraf çekimi için pek çok teknik vardır. Profesyonel fotoğrafçılar hangi fotoğraf için nasıl bir teknik kullanacağını bilir. Eğer profesyonel bir fotoğraf çekimi yaptırmak istiyorsanız ve çekim fiyatları ve teknikleri gibi konularda bilgi edinmek istiyorsanız yazımızın devamını okumalısınız.
Profesyonel fotoğraf çekimini nişan, düğün, sünnet düğünü, doğum, doğum günü gibi etkinliklerinizin yanı sıra moda çekimi, ürün çekimi gibi konularda da tercih edebilirsiniz. Bu alanların herhangi birinde çekim yaptıracaksanız o alanda profesyonelleşmiş birini tercih etmeniz daha uygun olacaktır.
Fotoğrafçılık için birçok teknik ve kural vardır. Bu kurallardan biri 1/3 kuralıdır. İlgi çekmek istediğiniz şeyi fotoğrafın tam merkezine koymamalısınız. Eğer simetrisi güzel bir yerde fotoğraf çekerseniz daha ilgi çekici işler çıkartabilirsiniz. Fotoğraf doğal ortamda çekecekseniz etraftaki ağaçlarla, doğal mekanlarla doğal bir çerçeve oluşturabilirsiniz. Tabii ki çekim teknikleri bunlarla sınırlı değil. Pek çok teknik var en doğru tekniği fotoğrafçınız uygulayacaktır.
Hangi çekim için fotoğraf çektirecekseniz o alanda fotoğrafçı bulmanız daha iyi olacaktır. Fotoğrafçılar, çekim yaptıkça alanlarında ustalaşır ve neyi nasıl çekeceklerini bilirler. Fotoğrafçıların deneyimi de çok önemlidir. Önemli bir çekim yaptıracaksanız mutlaka fotoğrafçınızdan referans isteyin. Size referans veremiyorsa ya referansları kötüdür ya da deneyimsiz olduğundan referansı da yoktur.
Fotoğraf çekiminin fiyatları yapacağınız çekime göre değişir. Profesyonel fotoğraf çekimi fiyatları genellikle 500 TL'den başlar ve 2000 hatta 3000 TL'ye kadar çıkabilir. Bu fiyat, fotoğraf çekiminin süresine, türüne ve fotoğrafçının deneyimine göre değişir.
Portre fotoğraf, bir insanın kişiliğini, karakterini ya da duygularını yansıtan bir fotoğraf çekim yöntemidir. Birçok kişi portre fotoğraf dendiğinde vesikalık fotoğraf olarak düşünse de aslında yalnızca kafa ve omuz kısımları değil çoğu zaman tüm vücudu da kadraja alan portre fotoğrafları vardır.
Kimi zaman büst, kimi zaman kafa kimi zaman ise boy çekimler yapılabilir. Portre fotoğrafı, çekilen kişinin karakterini ortaya koyduğu sürece başarılıdır denebilir. Peki portre fotoğraf nasıl çekilir?
Portre fotoğrafçılığı her zaman profesyonel modellerle yapılmayabilir. Eğer modeliniz profesyonel değilse onunla doğru bir iletişim kurmanız büyük önem taşıyor. Ona nasıl bir konsept belirleyeceğinizi ve nasıl fotoğraflar çekmeyi hayal ettiğinizi açıkça anlatmalısınız. Fotoğrafta yakalamak istediğiniz etkiyi ona iyi bir şekilde aktarabilirseniz, modeliniz istediğiniz pozları verebilecektir.
Portre fotoğraf çekerken dikkat edilecek en önemli nokta gözleri, odak nokta olarak belirlemektir. Kişiliği yansıtan bir fotoğraf tekniği olduğu için, gözlere odaklanmak gerekir. Eğer arka planda ilgiyi dağıtacak herhangi bir şey varsa tüm ilginin modelde olması için arka planı netsizleştirmelisiniz. Bu şekilde fotoğrafta üçüncü boyut görünümü oluşturabilirsiniz.
Her ne kadar portre fotoğrafında model ve onun pozu önemli olsa da arka plan da bunu ortaya çıkarmak için önem taşıyor. Özensiz arka planlar ile çekilmiş fotoğraflar profesyonellikten uzaktır. En iyi ve en başarılı portre fotoğraf örnekleri ise sade bir arka plana sahip olanlardır. Siz de ister stüdyoda ister dışarda bir çekim yapın, arka planın sade, kompozisyona uygun ve en önemlisi de modelinizi geri plana atmayacak şekilde olmasına özen gösterin.
Portre fotoğraf, her zaman tam karşıdan çekilen ve modelin dümdüz durduğu fotoğraf olmak zorunda değil. Yaratıcılığını en iyi şekilde kullanarak farklı kadrajlar deneyebilir ve modelinizin fotoğrafını layıkıyla çekebilirsiniz.
Kişiliğin ya da duyguların fotoğrafta ortaya çıkmasını sağlayan hem modelin pozu hem de çekim açısıdır. Bu yüzden farklı açılar denemekten asla çekinmeyin.
Portre fotoğraflarında tüm ilgi modelde ve gözlerinde olacağı için ne tarafa bakarsa baksın, o kısımda bakış boşluğu bırakmalısınız. Bir fotoğrafın etkileyici olabilmesi için modelin baktığı yönün mümkün olduğunca geniş tutulmasında fayda var. Eğer bakış boşluğu bırakmazsanız, dar bir kadraj elde edersiniz ve bu da fotoğrafa bakanların sıkılmasına ve fotoğrafın etkileyiciliğinin yitirilmesine sebep olur.
Her türlü fotoğraf için geçerli bir kural olan ışık ve gölge kullanımı, elbette portre fotoğraf için de geçerli. Dış çekim yapıyorsanız ve doğal ışıktan yararlanacaksanız gün doğumları ve gün batımları bunun için en iyi zamanlardır. Stüdyo çekimleri için de ışığınızı mümkün olduğunca yumuşak tutmanızda fayda var.
Modelin karakterini, iç dünyasını, duygularını yansıtma amacıyla çekilen fotoğraf portre olarak adlandırılır. Çeşitli portre fotoğraf çekim teknikleri uygulayarak harika kompozisyonlar yaratmak mümkündür.
Portre, resim, heykel ve fotoğraf gibi görsel sanatlarda kullanılan bir terimdir. Antik Mısır'a kadar dayanan bu terim, kişinin yüz ifadesini ve duygularını yansıtan eserler için kullanılır. Kadraj ne kadar geniş olursa olsun, portre fotoğraf çekim teknikleri uygulamanın temel amacı kişinin duygu ve düşüncelerini yansıtabilmektir. Portre fotoğrafçılığı ciddi bir disiplin olarak kabul edilmektedir. Bu bakımdan portre fotoğraf çekim teknikleri öğrenmek faydalı olacaktır.
Portre fotoğraf çekim teknikleri için dikkat etmeniz gereken temel unsurlardan biri ışık seçimidir. Doğal ışığı kullanabilir ya da stüdyoda kendi ışığınızı yaratabilirsiniz ancak burada dikkat etmeniz gereken temel unsur ışığın objeye uygun olmasıdır. Örneğin görselde "Rembrant Işığı" adı verilen bir teknik yer alıyor. Işık kullanımı, portre fotoğraf çekim teknikleri bakımından oldukça önemli bir unsurdur. Modelin giydiği kıyafetleri ve kullandığı aksesuarları da ışığa göre kombinleyebilir ve harika bir çalışma yaratabilirsiniz. Bununla birlikte iç mekanda şemsiye, reflektör gibi araçlar kullanarak ışığı yönlendirebilirsiniz.
Portrenin kadrajı, kişinin yüzünden veya omuz hizasının üzerinden ibaret olmak zorunda değil. Kadraj genişletilebilir ve arka plandaki unsurlar da dâhil edilebilir. Önemli olan kişinin yüz ifadesini ve duygularını başarılı bir biçimde yansıtabilmektir. Örneğin bir çocuğun oyun oynarken sahip olduğu duyguları yansıtabilmek için, oynadığı objeleri de kadraja almak gerekir. Bu detay portre fotoğraf çekim teknikleri bakımından son derece önemlidir.
Objektif seçimini modele ve mekana göre yapmak faydalı olacaktır. Nitekim portre çekerken kişinin yüz hatlarına uygun hareket etmek gerekir. Örneğin uzun bir objektif, kişinin burun çıkıntısının gizlenmesini sağlayabilir. Objektif ve lens seçimi yaparken kişinin yüzünde hangi detayların ön plana çıkarılacağına karar verilmeli ve buna göre bir model seçilmelidir. Eğer yüze odaklanılacaksa uzun odak uzaklığına sahip bir objektif seçilmelidir. Ancak geniş kadrajlı bir portre çekimi yapılacaksa 35lik bir objektif kullanılabilir. Işık kullanımı da objektife göre yapılmalıdır.
İnsanın duygu ve düşüncelerini yansıtan tek unsur yüz ifadesi değildir. Beden dili de kişinin ruh hâlini yansıtan önemli bir detaydır. Başarılı bir çalışma yapabilmek için modelin beden dilini de kullanabilmesi gerekir. Modelin elleri ve kolları kullanılarak grafik çizgiler oluşturulabilir ya da omuzlarının duruşuyla duygularını belli etmeleri sağlanabilir. Beden dilini kompozisyona dahil etmek iyi fotoğraf yakalamanıza yardımcı olacaktır.
Fotoğrafçı ile model arasındaki iletişim portre çekimlerinde önemli bir unsurdur. İletişim ne kadar iyi olursa, model o kadar konsantre olacaktır. Fotoğrafın arka planı, ışığı ne kadar iyi olursa olsun ve kurgusu ne kadar gelişmiş olursa olsun, model işe konsantre olamadığı sürece başarılı bir kare yakalamak zordur. Bu yüzden model ile iyi bir iletişim kurmak gerekir.
Kapalı ortamlarda yapılan çekimlerde ışık, fon gibi unsurlar fotoğrafçının kontrolündedir. Işığı kullanmayı öğrenmek bu bakımdan büyük bir önem taşır. Stüdyo fotoğrafçılığı teknikleriyle kapalı alanlarda harika kompozisyonlar yaratabilirsiniz.
Fotoğraf çekimi için özel olarak yaratılmış kapalı mekanlar fotoğraf stüdyosu olarak adlandırılır. Bu mekanlarda yapılan çekim türüne de stüdyo fotoğrafçılığı denir. Stüdyoda her şey fotoğrafçının kontrolündedir. İyi bir kompozisyon yaratarak harika kareler yakalayabilirsiniz. Ancak bunun için ışığı ve kamerayı doğru bir biçimde yönetmeyi bilmeniz gerekir.
Fotoğraf çekimi için kullanılacak stüdyonun dışarıdan gelen ışığın tamamen engellenebileceği bir mekan olması son derece önemlidir. Mümkünse penceresi olmayan ve dışarıdan ışık almayan bir yer seçilmelidir. Farklı tonlarda aydınlatma ve reflektörlerin bulunması da stüdyo fotoğrafçılığı için önem taşımaktadır. Eğer stüdyo mikro çekimler için kullanılacaksa cisimlerin konulacağı masa gibi yüzeylerin bulunması da gerekir.
Uzun pozlama, genellikle gece çekimlerinde kullanılan bir teknik. "Bulb ayarı" olarak da bilinen bu teknikte perde belli bir süre açık kalıyor ve gelen bütün ışıkları algılıyor. Uzun pozlama tekniğiyle stüdyo fotoğrafçılığı yaparken harika kompozisyonlar yaratmak mümkün. Bu teknik uygulanırken uzaktan kumanda kullanmak faydalı olacaktır. Bununla birlikte sürekli bir ışık kaynağı yerine birkaç kez patlatılan flaşların kullanılması gerekir.
Light Painting (Işıkla Boyama), uzun pozlama ile uygulanan bir stüdyo fotoğrafçılığı tekniğidir. Bu teknikte fotoğraf makinesi bulb ayarına getirilir ve bir fenerle şekiller çizilir. Siyah fonda uygulanması gereken light painting tekniği uygulanırken mutlaka tripod kullanılmalıdır. Ayrıca deklanşöre uzun süre basmak yorucu olacağı için uzaktan kumanda ya da otomatik pozlama kullanılması gerekebilir.
High Key, özellikle reklam ve moda fotoğraflarında sıklıkla başvurulan bir stüdyo fotoğrafçılığı tekniğidir. Bu tekniğin temel amacı beyaz renk tonunu ön plana çıkarmak ve objeyi bu tonda parlak hâle getirmektir. High Key tekniğinde kontrast düşürülür, gölgeler azaltılır ve ışık arttırılır. Bu tekniği uygulamak için beyaz bir fon gerekir. Ayrıca arkaplan +2 stop yoğunluğunda pozlanmalı ve ışık şiddeti arttırılmalıdır.
Genellikle portre fotoğraflarında kullanılan bu yöntem, adını Hollandalı ressam ve baskı ustası Rembrant von Rjin'in tablolarından alır. Bu yöntemde Rembrant tablolarında olduğu gibi tek bir kaynaktan gelen ışık kullanılır. Işık şiddeti fonda az olduğu gibi, obje üzerinde yoğundur. Genellikle flaş kullanılmadan uygulanan bu stüdyo fotoğrafçılığı tekniğinde tek bir kaynaktan gelen ışığın obje üzerindeki dağılımının iyi ayarlanması gerekir.
Duman fotoğrafı çekmek dış mekanda oldukça zor olsa da stüdyo fotoğrafçılığı teknikleriyle mümkün. Siyah fon kullanarak duman fotoğrafı çekilebilir. Bunun için dumanın kaynağının fondan uzak bir noktada olması gerekir. Diyafram f/8 ve f/11 ölçülerine yükseltilerek cismin flu çıkması engellenebilir.
Herhangi bir çekim için, profesyonel bir fotoğrafçıya ihtiyacınız oluyorsa farklı sitelerde Fotoğrafçı Aranıyor ilanı bırakmak ilk akla gelenlerdendir. Sosyal medyada ve arama motorlarında fotoğrafçı aramak ve uygun bir fotoğrafçı bulmak için çaba sarfetmek de sizi yorar ve strese sokar. gigbi'de uygun fotoğrafçı bulmak çok kolay!
Fotoğrafçı Aranıyor diyenlerdenseniz sadece birkaç dakikada kendinize uygun fotoğrafçı bulabilirsiniz. Üstelik teklif almak için bilgilerinizi girmeniz de çok kısa sürüyor.
gigbi'de birçok kategoride fotoğrafçı bulmanız mümkün. Düğün, doğum, bebek, mezuniyet nişan, moda fotoğrafçısı ve daha farklı çekimler için profesyonel fotoğrafçıları gigbi'de bulabilirsiniz. Sadece birkaç soruya cevap vermeniz yeterli.
gigbi'den fotoğrafçı bulmak çok kolay. gigbi, ihtiyacınız olan hizmeti size sunmak için profesyonellerle bir araya geliyor. Herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan direkt olarak fotoğrafçılarla görüşebiliyorsunuz. gigbi'den "Hızlı Teklif" butonuna tıklayarak hızlı ve pratik bir şekilde aradığınız fotoğrafçıyı bulabilirsiniz.
gigbi'den fotoğrafçı ararken sizden, etkinlik haricinde bilgi istenmez. Etkinliğinizin yapılacağı yeri, etkinlik tarihini, aradığınız fotoğrafçının çalışma alanını ve etkinliğinizle ilgili ayrıntıları girmeniz yeterlidir. Telefon numaranızı paylaşmak istemiyorsanız gigbi, sizden asla telefon numaranızı istemez. Sadece mail adresinizi girmeniz yeterli. Kendi belirlediğiniz bir şifreyle gigbi'den verilen teklifleri inceleyebilir ve fotoğrafçılarla yazışabilirsiniz.
gigbi, profesyonel fotoğrafçıları bir araya getiriyor. Buradan fotoğrafçı ararken, istediğiniz çekim için fotoğrafçı bulmanız çok kolay. Fotoğrafçılardan tek tek fiyat istemenize de gerek kalmıyor. Siz teklif istediğiniz andan itibaren farklı fotoğrafçılar size teklif vermeye başlıyor.
gigbi'den aradığınız fotoğrafçıyı hızlı bir şekilde bulabilirsiniz. Ayrıca size teklif veren fotoğrafçının profilini inceleyebilir ve fotoğrafçı ile çalışan insanların yorumlarını okuyarak net kararınızı kolayca verebilirsiniz.