Psikolog bireylerin ve grupların hareket etme davranışlarını inceler. Psikologların; adli psikolog, klinik psikolog gibi farklı uzmanlık alanları vardır. Bu bağlamda psikologların; cezaevi, klinik, hastahane, fabrika, okul, adli tıp gibi farklı çalışma alanları bulunmaktadır. Psikolog kendisine gelen hastanın problemlerini, en başta iyi bir dinleyici olarak ve doğru sorularla onu yönlendirerek tespit eder, onun dışında ise yapacağı psikolojik testler ile problemin kaynağını daha derinlemesine anlamaya çalışır. Daha sonra da problemlerin giderilmesi için seanslarını sürdürür.
Psikolog kelimesinin karşılığı "ruh bilimi"dir. Bu bilim alanı kişilerin; duyum, düşünme, davranış, coşku gibi zihinsel olgularıyla yakından ilgilenir. Psikologlarda bu bağlamda desteğe ihtiyacı olan kişilerin davranış bozukluklarının giderilmesi üzerine seanslar düzenlemektedir.
Birçok kişinin yanlış bildiği konulardan birisi de psikolog ve psikiyatri mesleklerinin aynı iş yaptığıdır. Aslında 2 alan da birbirinden ayrılmaktadır. İşte psikolog ve psikiyatri arasındaki 2 önemli fark:
Psikiyatri ya da psikologdan destek almaya ihtiyacın olduğunu düşünüyorsan karşılaşacağın ilk ve temel soru "Psikiyatri mi yoksa psikoloğa mı gideceğim?" olacaktır. Eğer ruhsal bir problemin olduğunu düşünüyorsan psikolog, sinirsel bir rahatsızlığın olduğunu düşünüyorsan da psikiyatri bölümü senin için doğru tercih olacaktır. Tam olarak hangi bölüme gideceğine karar veremiyorsan da bu seni korkutmasın, psikolog ve psikiyatri disiplinleri birbiriyle bağlantılır ve hastaları daha iyi tedavi olacağını düşünüyorsa diğer disipline yönlendirebilir.
Kişiler bazen hayatın getirdiği sıkıntıların ve problemlerin üstesinden kendi başlarına gelemeyebilir. Bu gibi psikolojik rahatsılıklar çözümlenmedikçe problemler daha da ilerleyebilir ve kişinin hayatında olumuz etkiler yaratmaya başlayabilir bu durumda kişi, psikolojik destek için uzman psikoloğa ihtiyaç duyacaktır.
250'nin üzerinde psikolojik hastalık olduğu bilinmektedir. Psikolog bu hastalıkların hepsinden sorumludur. En sık görülen psikolojik bozukluklar aşağıdaki gibidir:
Uzman psikologlar, Fen Edebiyat fakültenin Psikoloji Bölümünde 4 yıllık lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra yüksek lisans ile kendi belirledikleri bir alanda uzmanlaşmış kişilerdir. Uzman klinik psikoloğunun yaptığı işler, ruhsal, davranışsal ve duygusal bozuklukların teşhis edilmesi ve teşhis edilen bulguların iyileştirilmesi ve tedavisi üzerinedir. Klinik psikolojide psikolog, danışanı için bir tedavi planlar ve bu plan doğrultusunda süreci yönetir. Gözlemlerini ve seanslarını rapor eder.
Psikolojik hastalıklar kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürebilmektedir. Birçok psikolojik rahatsızlık maalesef kendi kedine geçmez. Uzman bir psikolojik danışmanlık merkezinden ya da bireysel çalışan bir psikologdan destek alınması kesinlikle tavsiye edilir. Psikolojik hastalıkların tedavisinin başarı ile sonuçlanması için danışanın psikolojik danışmanlık desteği için düzenli seanslara gitmesi ve uzmanın yönlendirmelerini eksiksiz sürdürmesi gerekmektedir. Aksi halde en iyi psikolog dahi tedavi için başarı yakalayamaz.
Psikolog seans ücretleri, psikoloğun lokasyonuna göre, aldığı eğitimlere ve tecrübesine göre değişiklik gösterebilir. Ayrıca danışa kişinin seansları psikoloğun yerinde mi gerçekleştireceği yoksa online psikolog hizmeti mi alacağı da psikolog fiyatlarını etkilemektedir. Genel bir fiyat aralığı vermek gerekirse psikolog seansları ortalama 150 ila 400 TL arasındadır.
Psikolog seansları ortalama olarak 50-60 dakika sürmektedir. Danışan kişinin psikolojik rahatsızlığının seviyesine göre seanslar uzayabilmektedir. Bazen bir seansta bile tedavi bitirilebilir, bazen de seanslar çok daha uzun sürelerce devam edebilir.
Panik atak bozukluğunun tanısını yalnızca uzman bir psikolog koyabilir. Öncelikle atakların ne sıklıkta olduğu ve hangi belirtilerin olduğu öğrenilir, danışanın herhangi bir kalp rahatsızlığı olmadığından emin olunması şarttır, psikolog emin olmak için gerekli testlerin yapılmasını isteyebilir (EKG vb.) Tanı koyulduktan sonra tedavi süreci başlar. Son dönemlerde panik atak bozukluğu çok sık görülmektedir ve tedavisi vardır, erken tanı koyulması ve tedaviye başlanması çok önemlidir. Tedavide panik atak sayılarının azaltılması ve belirtilerin hafifletilmesi amaçlamaktadır.
Anksiyetenin bir diğer adı da kaygı bozukluğudur. Aslında her birey hayatın getirmiş olduğu zorluklar ve olumsuzluklar sebebiyle gün içinde anksiyete yaşayabilir, bu olağan bi durumdur. Ancak anksiyetenin sıklığı ve şiddeti arttığı takdirde bu rahatsızlığın kesinlikle tedavi edilmesi gerekmektedir. Sağlık sorunları, kalıtsal rahatsızlıklar, travmatik olaylar vb. etkenler anksiyeteyi aktif edebilir.
Bipolar bozukluk, manik-depresif bozukluk olarak da bilinmektedir. Kişinin ruh hali, enerjisi ve konsantrasyonunu etkileyen psikolojik ve psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Tedavisi mümkündür, bu süreçte hastanın hekim ile olan ilişkisi, seanslara düzenli katılması varsa ilaçlarını kullanması önemlidir. Onun dışında hastanın yakın çevresi ve ailesinin desteği de tedavi sürecinde oldukça önemlidir.
Mani dönemde;
Depresif dönemde;