Geçmişten günümüze gelene kadar adetlerimizin gerektirdiği şekilde; evlilik öncesinde gelinlere, askere giden gençlere ve sünnet çocuklarına kına yakılmıştır. Geleneklerimize göre sünnet kınası organizasyonu nasıl yapılır? Sünnet çocuğuna kına nasıl yakılır ve yakılırken hangi şarkı çalar?
Sünnet kınası organizasyonu, hemen hemen her etkinlik gibi detaylı planlanması gereken bir organizasyondur. Sünnet mekanından hediyeliklere, kınadan müziklere kadar her şey düşünülmelidir.
Sünnet kınası, sünnet çocuğuna henüz sünnet olmamışken kına yakılması için düzenlenen törendir. Kına, sünnetten bir gün önce veya birkaç gün önce yakılabilir.
Gelin kınasında, gelinin ağlamasına yardımcı olması için hüzünlü türküler seçilir. Ama sünnet kınasında durum böyle değildir. "Geldi gelin alayı" şarkısının sözleri "sünnet kınası"na uygun olarak değiştirilebilir, "Oğlan oğlan kalk gidelim" şarkısı tercih edilebilir veya hüzünlenmek isteyen anneler "Annesi onu çok severmiş" şarkısını çaldırabilir.
Eş, dost ve tüm akrabaların davet edildiği kına gecesinde müzik eşliğinde oyun havaları oynanır. Daha sonra kına yakma sırası gelir. Geleneklerimize göre bazı yörelerde kınayı sünnet çocuğunun yengesi yakar. Bazı yörelerde ise kınayı herkes yakabilir fakat yakacak kişinin anne ve babasının sağ olmasına dikkat edilir. Bunun çocuğun ömürlü olması için bir temenni olarak yaparlar.
Sünnet çocukları için düzenlenen kınada, kına gelin kınasındaki gibi avuç içine değil bir parmağa yakılır. Kına yakılırken mekandaki çocukların kollarına mendil bağlanır, tıpkı gelin kınasındaki gibi sünnet çocuğunun etrafında dönerek türkü söylenir. Ayrıca konuklara da kına ve çerez dağıtılır.