Sık Sorulan Sorular
Yeni bir müşteriyle çalışmak için standart süreciniz nasıldır?
Öncelikle yaklaşık 15 dakikalık bir görüşme yapmaktayım. Bu görüşmeyle hem tanışmış hem de hangi konuyla ilgili konuşmak isteğiniz gibi konuları bir ya da iki gün önceden netleştiririz. Seansın tarihi ve zamanının belirlenmesi konusunda tekrar sözleşmiş olarak zihninen hazırlığımızı yapmış oluruz. Merak ettiğiniz sorularınız varsa da bunları cevaplayarak seansımıza hazır bulunuruz.
Uzmanlığınız ile ilgili hangi eğitimlere sahipsiniz?
Performans Koçluğu, Transaksiyonel Analiz, Gestalt Koçluğu, Takım ve Grup Koçluğu, Süpervizör Koçluk ve Mentor Koçluk eğitimlerini aldım. Gelişim sürecime yönelik olarak da Gelecek Bugün Başlar Hadi Başlayalım, Felsefe Atölyesi gibi etkinliklere katıldım. Sürekli eğitimlere katılmakta ve mentorluk alarak kariyer yolculuğuma devam etmekteyim.
Bu işi yapmaya nasıl başladınız?
Özel dersler vererirken ADHD (Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu) teşhisi konmuş öğrencilerle çalıştım. Bu süreçte ailelerin mentorluk istekleri oldu ve kendimi geliştirme ihtiyacı duyarak koçluk eğitimleri almaya başladım. Bir yılın üstünde bir süre bu eğitimleri aldım.
Şu ana kadar ne tür müşterilerle çalıştınız?
Kendisini tanımak, potansiyellerini keşfetmek, kendisini en iyi haliyle görmek isteyen kişilerle çalıştım.
İyi iş çıkardığınız bir projeyi açıklayın. Ne kadar zaman aldı? Nasıl bir projeydi?
Zaman yönetimi gündemiyle gelen bir müşteri bir seansta kendisine zaman ayırma konusunda bir farkındalık sağlayarak hedeflerini ve önceliklerini belirledi. Kendisini bunun için o an hazır hissettiğini belirterek seans sonrasındaki süreçte de olumlu geri bildirimlerde bulundu.
Çalışma alanınızla ilgili profesyonel/şirket seçmek isteyen bir müşteriye ne tavsiye edersiniz?
Bir tavsiyeden ziyade dikkat edilmesi gereken bir unsur olarak koçluk alanında kişilerin uzmanlıklarını belirtmekte olan ICF (Uluslararası Koçluk Federasyonu) akreditasyon eğitimlerini ve üyeliğini almış olması ve Türkiye'de de ICF teşvikiyle 2013 yılından MYK bünyesinde bir meslek olarak kabul gören koçluk sertifikasına sahip olmasına bakılmalıdır. Bunun başlıca sebebi, alınan eğitimin koçluk standartlarına uygun olduğunun garanti edilmesini sağlamasıdır. Bu sebeple eğitim alınan kurum, kişinin eğitim aldığı kişi ve kişiler bu noktada etkili göstergeler olacaktır. Ayrıca meslek olarak gerçekten koçluk yapıldığından emin olunması gerekir. Geçmişe dayalı travma ve teşhisler psikolog ya da psikiyatr tarafından yapılırken, tavsiye ve öneriler mentorler tarafından verilen desteklerdir. Bir danışman sizlere bir iş ya da konu da ne yapmanız gerektiğini söyler. Bir koç, bugünden geleceğe yolculuğunuzda sizin yol arkadaşınız olarak farkındalık sağlar ve netleşmeniz konusunda sizlere destek olur. Hayatın temposunda kendiniz olarak etkili bir şekilde ilerlemenizi sağlar.
Müşteriler, çalışma alanınız ile ilgili bir profesyonel seçerken, hangi soruları sormalıdır?
Yapılacak seans(lar) öncesinde karşılıklı bir anlaşma yapıldığından emin olmanız zaman ve haklarınızın korunması noktasında sizi için iyi olacaktır. (Bu kapsamda ödemeler, tarih, süre ve nasıl-nerede yapılacağı gibi konuları netleştirmek mümkündür)