Fizik tedavi ve rehabilitasyon sinir ve kalp damar sistemlerindeki sorunların tanısını koymak için ve tanısı koyulan bu rahatsızlıkların giderilmesi için çalışmalar gerçekleştiren bir uzmanlık alanıdır. Fizik tedavi ile duruş bozukluğu ve kas dengesinin düzenlenerek hareket etme kabiliyetinin arttırılması amaçlanır. Aynı zamanda hareketsiz geçirilen dönemlerin neden olduğu kas hastalıklarının tedavisi için fizik tedavi kullanılır. Fizik tedavinin en önemli amaçlarından bir diğeri ise ağrısı olan hastaların ağrılarını azaltmak ve eğer mümkünse gidermektir.
Hareket etmemizi sağlayan eklem bölgelerinin rahatsızlığından kaynaklı olan ve büyük bölümünün kas sorunlarının oluşturduğu hastalıklar fizik tedavisi uygulanarak iyileştiriliyor. Kas sorunlarının meydana getirdiği bu ağrıların en az seviyelere indirmek için alanında uzman fizyoterapistler ile gerçekleştirilen düzenli fizik tedavi egzersizleri şarttır.
Bel ağrısı en sık görülen kas ağrılarının başında gelmektedir. Bel ağrılarına sebep olabilicek birçok etken mevcuttur. Çok sık araç kullanmak, duruş bozukluğu, hareketsiz yaşam, ağır yük kaldırma, stres, fazla kilo vb.
Boyun ağrıları kafa ile gövde arasındaki tüm damarların ve sinirlerin korunmasını sağlayan önemli ve oldukça karmaşık bir bölgedir. Boyun bölgesindeki ağrılar her yaştan kişide görülebilmektedir. Bu ağrılar genellikle şiddetli ve kısa süreli ağrılardır. Uygun fizik tedavi ile boyun ağrılarının önüne geçilebilmektedir.
Dizler en önemli eklemlerimizdir. Yürümek, merdiven çıkmak, oturmak gibi en temel ihtiyaçlarımızı gerçekleştirirken kullandığımız bu eklemlerin kas rahatsızlıkları oldukça sıkıntılı bir süreci beraberinde getirmektedir. Hasarlı eklemlerin fizik tedavi uygulanarak doku onarımı mümkündür. Fizik tedavi sayesinde ağrılar zaman içinde azalacaktır.
Sürekli hareketsiz kalmak, duru bozukluğu, yoğun iş temposunda hareketsizlik ve oturma bozuklukları gibi etkenler omuz ağrılarına sebebiyet vermektedir. Bu ağrılar, düzenli fizik tedavi uygulamaları ve spor ile kas yapılarının güçlendirilmesi sonucunda azaltılabilir hatta tamamen giderilebilir.
Yukarıda derlemiş olduğumuz tüm kas rahatsızlıklarının giderilmesi için fzik tedavi uygulamaları en sık kullanılan tedavi türüdür. Peki fizik tedavi uygulamaları nasıl yapılıyor?
Manuel terapi, fizik tedavide en sık kullanılan tedavidir. Bu alanda kendini geliştirmiş ve eğitimini tamamlamış uzman fizyoterapistler tarafından eklemlere uygulanan teknikler ile kan akışının ve hareketin arttırılması sağlanır, bunun sonucunda ise ağrılarda azalma olacaktır.
Yüzeysel sıcak ve soğuk uygulamalar kan akışının hızlandırılması ya da ağırlaştırılması için tedavi amaçlı kullanılan uygulamalardır.
3**. Elektroterapi**
Elektroterapi ile kasların güçlendirilmesi hedeflenir. Bu fizik tedavi yöntemleri, çeşitli frekanslarda elektrik akımının kullanılmasıyla gerçekleştirilir.
4**. Hidroterapi**
Hidroterapi; suyun kaldırma kuvveti, basıncı ve direnci ile uygulanan bir terapi türüdür. Havuz içinde veya girdaplı su banyosu ile terapiler uygulanır.
5**. Mekanoterapi**
Titreşimli alan tedavisi olarak da bilinen bu terapi yöntemi vücut dokularının canlandırılması amaçlanır. Yalnızca ağrılı bölgelere uygulanan acısız bir yöntemdir.
Fizik tedavi uygulamalarında en büyük amaç ağrıların azaltılması ve giderilmesi ile hastanın rahatlamasını sağlamaktır. Fizyoterapistler bu amaç doğrultusunda hastanın rahatsızlığına göre uygun terapi yöntemleri ile kasların ve sinirlerin kuvvetlenmesini, ağrıların ise azaltılmasını amaç edinirler.
Fizik tedavi gören hastaların en başta sabırlı olmaları ve fizyoterapistlerine güvenmeleri gerekmektedir. Bazı durumlarda fizik tedavinin tam sonuç vermesi ve hastanın iyileşmesi haftalar sürerken bazı durumlar ise aylar hatta yıllar sürebilir. Hastaların motivasyonunu yüksek tutması ve iyileşeceğine inanması önemlidir. Ağrısı olan kişiler fizik tedaviye başladığı takdirde 1 hafta gibi kısa süre içinde olumlu sonuçları hissetmeye başlayacaktır. 2 hafta içinde ise ağrıların azalmaya başlaması beklenir. Ancak fizik tedavi devam etmesine rağmen bu süreçte ağrılar azalmıyorsa hasta tekrar değerlendirilir ve tedavi yönteminde değişiklik gerekebilir.
Fizik tedavi uygulamalarında tedavilerin minimum süresi 10 ile 15 gün arasındadır. Hastanın durumuna göre bu seanslar uzayabilmektedir. Ortopedik, rehabilitasyon ve felç durumlarında ise bu süre çok daha uzun olabilir. Hastaların bu süreçte motivasyonlarını yüksek tutması, sabırlı ve istikrarlı olması beklenir.
Fizik tedavi ve fizyoterapi arasındaki en önemli fark; fizyoterapide tedavi amaçlı uygulamalarda herhangi bir ilaç takviyesi yokken, fizik tedavide elektro terapi, hidroterapi gibi takviyeler kullanılır.
Klasik bir fizik tedavi haftanın her günü ve günde ortlama 1 saat sürmektedir. Tedavi sürecinde iyi bir sonuç almak için fizik tedavi uygulamalarının düzenli yapılması gerekmektedir.
Fizik tedavi fiyatlarını etkileyen birçok farklı etken mevcuttur. Hastanın evde fizik tedavi ya da evde fizyoterapi görmesi , fizik tedavi doktorunun deneyimi, tedavi sürecinde uygulanacak olan yöntemler ve araçlar gibi etkenler göz önünde bulundurulur. Ortalama bir fiyat vermek gerekirse saatlik fizik tedavi ( fizyoterapist) ücretleri 150 ila 350 TL arasında değişmektedir.