Doğru bir düğün orkestrası seçimi düğünün tarzına göre yapılır. Yani öncelikle düğününüzü hangi tarzda yapacağınıza karar vermeniz gerek. Bir kır düğünüyle mi, yoksa salonda mı, ya da daha samimi bir parti havasında mı evlenmek istiyorsunuz? Vereceğiniz cevap, seçeceğiniz orkestrayı da belirleyecek!
Tarzınızın ve düğün temanızın doğrudan etkilediği düğün orkestrası seçimi için muhteşem seçenekler bulunuyor. Düğün orkestrası seçimi yaparken güzel bir karşılama müziği ve üçlü trio müzik grubu hakkında konuşmanızı öneririz.
Düğününüzün eski İstanbul havasında seyretmesini, yiyecek içecek sunumundan dekorasyona kadar vintage esintiler barındırmasını istiyorsanız orkestranız da belli: Tango orkestrası... Hafif ritmli, lirik müzikler eşliğinde unutulmaz danslar için tango düğün orkestrası tüm gün sizinle olsun.
Bir tekne partisi ile mutluluğa yelken açmak niyetindeyseniz sizin orkestranız şık bir oda orkestrası olmalı. Uyumlu kıyafetler, muhteşem melodiler ile denizde salına salına bir gün geçirebilir ve misafirlerinize unutulmaz kareler sunabilirsiniz.
Türk örf ve adetlerine uygun ama modern bir yaklaşımla evlenmek isteyenler için ritm davul ağırlıklı orkestralar birebir. Gece ve açık havada yapacağınız düğüne bir davul grubu ile muhteşem bir renk katabilirsiniz.
Salon düğünü tercihinde bulunanlar için genellikle salonların kendi düğün orkestrası çözümleri sunuyor. Ama daha afili bir orkestra tutup salonda konumlandırmak da mümkün. Burada en çok dikkat etmeniz gereken detay orkestranın çok sesliliği olmalı. Malum salon düğünlerinde horon tepilir, halay çekilir... Kimsenin gönlü kalmamalı...
"Haydi kollar havaya" tarzı bir düğünle evlenmek istiyorsanız Roman ağırlıklı, oyun hava repertuvarı zengin bir orkestra ile tüm gün tüm misafirlerinizin kurtlarını dökmesini, "Düğününde de amma oynadık yahu" diye sizi uzun süre hatırlamalarını sağlayabilirsiniz.
Orta Anadolu ve özellikle Ankara dolaylarında yaşıyor ve misketsiz düğün olmaz diyorsanız sizi uygun bir salona alalım ve "Ankara'nın Bağları" ile açılışı yapalım.
Ümit Besen ile büyümüş, Nejat Alp ile piste davet edilmiş bir neslin çocukları olarak piyanist şantöz eşliğinde eğlenceli bir düğün gecesi için bir piyano ve bir şantöz ile tüm geceyi kurtarabilirsiniz.
Bonus olarak size bir teklifimiz var. Kız almak kolay iş değil! Söyleyin damat beye açılış şarkısını o söylesin. Tamam çalsın demiyoruz ama illa o söylesin. Unutulmaz bir düğün anınız olsun. Sonrasını düğün orkestrası halleder zaten...
Düğün hazırlıklarının bir bölümü de organizasyon, müzik listesine karar verme ve orkestra kiralama oluşturmaktadır. Eğlenceli bir düğün için tabi ki, orkestra seçimi de çok önem taşımaktadır. Öncelikle düğün konseptinizi belirleyip orkestranın tarzına karar verdikten sonra bütçenize en uygun ve en iyi hizmet veren seçenekler arasından birine karar verip kiralama işlemini tamamlamanız gerekmektedir.
Orkestra kiralama işlemine geçmeden önce bazı hususları düşünerek karar vermeniz gerekmektedir. Bunlardan ilki düğün organizasyonunun konsepti, yeri, kişi sayısı ve orkestra için ayırabileceğiniz bütçedir. Tüm bu konuları sorgulayıp çiftlerin karar vermesi düğünün gidişatını doğrudan belirleyecek konulardır. Diğer yandan, orkestranın tecrübesi ve kalitesi de çok önem taşımaktadır. Aksi takdirde, sadece müziğin olduğu ancak ne çiftlerin ne de davetlilerin eğlenebildiği vasat bir düğün yapmış olursunuz.
Çalınacak müziklere ve orkestranın repertuvarına karar vermeden önce ilk olarak düğün konseptinizi belirlemeniz daha uygun olacaktır. Belirlediğiniz konsepte göre orkestra kiralama daha kolay olmaktadır. Örneğin alaturka bir düğünle havuz başı kokteylli düğünde çalınacak parçalar, dolayısıyla da kiralanacak orkestra aynı olmayacaktır.
Orkestra kiralama yapmadan önce seçim yapabilmeniz için davetli sayısını da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir. Davetli sayısına göre kiralayacağınız orkestranın alet ve teçhizatı uygun, ses sistemi yeterli olmalıdır.
Orkestra kiralama fiyatları şehirden şehre, davetin büyüklüğüne ya da orkestranın yeteneklerine ve kalitesine göre değişmektedir. Tüm bu faktörleri düşünerek en uygun fiyatlı orkestrayı bulmak için biraz araştırma yapmak gerekir.
Düğün hazırlıkları aylar süren planlar sonucunda tamamlanabilmektedir. Çünkü bir düğünün planlanabilmesi için gerekli rezervasyonların yapılması gerekmektedir. Bu nedenle orkestra kiralama için araştırmalara en az 6 ay öncesinden başlanmalıdır. Düğünlerin fazla olduğu mevsimlerde aksi halde yoğunluktan dolayı ortada kalma durumu söz konusu olabilmektedir.
Orkestra kiralama sırasında alacağınız hizmete nelerin dâhil olduğunu ve kendi isteklerinizin neler olduğunu açıkça belirterek fiyat teklifi almanızda fayda var. Bu sayede hem organizasyon daha iyi yapılmış olacak hem de ayırabileceğiniz bütçe daha iyi belirlenip sürprizler ortadan kaldırılmış olacaktır.
Orkestra seçimini yaptıktan sonra kiralama işlemine geçmeden önce orkestranın kalitesini daha iyi anlamak için referans istemeyi unutmayın. Düğün sırasında çekilmiş videoları mutlaka isteyip bir iki tanesini kısaca izleyin.
Orkestralar genel olarak aynı işi yapmalarına rağmen birbirinden ayrılan yanları vardır. Orkestra çeşitleri ve özellikleri açısından değerlendirildiğinde kuruluş amacına göre dahi birbirinden ayrılmaktadır.
Tamamen amatör bir gruptan oluşan Orkestralar olduğu gibi , profesyonel sanatçılardan kurulu orkestralar da vardır. Kişi sayılarına göre da ayrılan orkestralar da bulunmaktadır. Orkestra çeşitleri ve özellikleri bunun gibi kriterler ile belirlenmektedir.
Kişi sayısı 50 kişi yada 50 kişiden daha az olan orkestralara oda orkestrası adı verilir. Bu orkestraların özelliği bir kaç temel enstrümandan oluşmasıdır.
Oda orkestrasına göre daha büyük ve kapsamlı bir orkestradır. Yaklaşık 100 orkestra elamanı bulunan orkestra da hemen hemen bütün çalgılar bulunmaktadır. Ayrıca Senfoni orkestrasında her çalgı aleti birden fazla bulunur. Vurmalı , yaylı , telli ve üflemeli çalgılardan oluşan Senfoni orkestrası hemen hemen bütün senfonileri çalacak şekilde düzenlenmiştir. Oldukça büyük bir orkestradır.
Profesyonel olmayan yani amatör ve profesyonel sanatçılardan oluşan orkestralara filarmoni orkestrası denir. Filarmoni orkestrası da aynı şekilde yaklaşık olarak 100 kişiden oluşmaktadır. Yine senfoni orkestrasında olduğu gibi vurmalı , yaylı , telli ve üflemeli olan bir çok çalgı bu orkestranın içerisinde yer almaktadır. Bazı ünlü filarmoni orkestraları şu şekildedir ; Çek Filarmoni, Bavyera Radyo senfoni orkestrası, Moskof filarmoni orkestrası bu orkestralar arasında sayılabilir.
Orkestralar müzik geleneği açısından tarihi bir öneme sahiptir. Orkestra çeşitleri ve özellikleri değişse de orkestra ruhu hepsinde aynıdır. Orkestra çeşitleri ve özellikleri açısından orkestralar 18 ve 19. Yüzyıllarda önemli bir gelişme kaydetmiştir. Bir çok üflemeli , telli , yaylı ve vurmalı çalgıların gelişmeye başlaması ile birlikte Orkestra çeşitleri ve özellikleri de artmıştır. 20. Yüzyıla gelindiğinde orkestralarda yaşanan büyük değişiklik ile birlikte orkestralardaki kişi sayıları da artmıştır.
Hafızalardan yıllar boyu silinmeyecek bir düğüne imza atmak istiyorsanız, dikkat etmeniz gerekenlerden biri de düğün müziği. Temanıza bağlı olarak belirleyeceğiniz düğün müzikleriniz, sizi de misafirlerinizi de havaya sokmaya, daha da önemlisi eğlenmeye teşvik edecek. Tek yapmanız gereken işin uzmanı biriyle oturup düğününüzü baştan sona planlamanız.
Düğünler artık standardın dışına çıkmak için birbirinden oldukça farklı organize ediliyor. Farklı konseptler, gelinlik ve damatlıklar, mekânlar ve tabii müzikler. Kendi tarzınıza özgün bir repertuar oluşturmanız, duygusal anların ve eğlencenin garanti altına alınması demek. Aynı zamanda kokteyl müziği ile içeri giren davetlilerin, gece boyunca nasıl bir atmosfer içinde bulunacaklarının da göstergesi.
Düğün söz konusu olduğunda yapılması gereken ilk şeylerden biri gecenin bölümlere ayrılması. Giriş müziği, ilk dans, pasta, after party, vb. bölümlere ayıracağınız müzikler, parçaları dahil etmek için çok daha elverişli olacaktır. Girişte tamamen hafif ve romantik bir parça seçebilecekken, pastanız kesilirken çılgın bir müziğe geçiş yapabilirsiniz.
Düğününüzde bir sunum bölümü bulanacaksa müzik seçiminizi buna göre yapabilir; misafirleri duygusal görüntülerle baş başa bırakırken ortama uygun müzikleri devreye sokabilirsiniz.
Düğününüzü yapacağınız mekân konusunun önemi, özellikle birlikte çalıştıkları grup/DJ’ler konusunda karşımıza çıkıyor. Anlaşmalı olduklar ı gruptan başka bir gruba yer vermeyen veya belli bir saatten sonra müziğe izin vermeyen bir mekân ise kararınızı buna göre verebilir veya yol yakından mekân değişikliği yapabilirsiniz.
Orta yolu bulmak adına; düğün mekânınızın farklı bir önerisi olabilir veya ortaya koyacağı çözüm ile aklınıza hiç gelmemiş bir fikirle kalbinizi fethedebilir.
Misafirlerinizin, gece boyu eğlenmesi, en azından sıkılmaması için yapabileceğiniz en öncelikli şey profillerini aklınızdan geçirmek olmalı. Hoşlanacağı müzikler, rahatsız olacağı müzikler, vs. en azından birkaç parçaya yer vermek genel olarak havanın yumuşamasına sebep olur. Tabii tüm repertuarı buna göre belirlemeyin; fakat davetlilerin zevki dolayısıyla sizin de zevk alacağınız gerçeğini atlamayın.
Unutmayın düğün sizin düğününüz; nasıl isterseniz o şekilde planlayın. Fakat misafirlerinizi ağırlamanın da ayrı bir keyif verdiğini aklınızdan çıkarmayın.
Düğün çiftlerin en özel anı olduğu için hem kendileri hem de davetlileri için eğlenceli ve şık olmasını istemeleri oldukça normaldir. Gelinlik ve damatlıktan hazırlıklara, organizasyonun nasıl yapılacağından düğünde çalınacak düğün müzikleri listesi içinde yer alacak şarkılara kadar her şey bu özel gün için güzel şekilde seçilmelidir. Bu nedenle de çalınacak müziklerin nasıl olması gerektiği konusunda çiftler fikir alışverişinde bulunarak uzun bir fikir ve araştırma sürecine girerler. Evlenecek çiftlere bu konuda yardımcı olmak için hazırladığımız yazımızdan yararlanabilirsiniz.
Düğün müzikleri listesi için şarkı seçimi çiftlerin beğenilerine göre yapılsa da hoş ve eğlenceli bir düğün organizasyonu yapmak için bazı hususlara dikkat edilmesi şart… Öncelikle müzik listesinde çiftlerin giriş müziği, dans müziği, oyun müzikleri ve takı töreni müziği olmak üzere alt kategorilerin mutlaka belirlenmiş olması gerekiyor. Bu şekilde her tür müziğin organizasyonunun yapıldığı listeler davetlilerin daha iyi vakit geçirmelerini ve düğünün de daha düzenli olarak ilerlemesi, her şeyin kontrol altında olmasını sağlıyor. Tabi ki, daha sağlıklı ve güzel bir liste oluşturmak için düğün organizasyonunun konsepti birincil rol oynuyor.
Düğün müzikleri listesi oluşturmak için ilk olarak çiftlerin piste çıkacakları müziğin belirlenmesi gerekmektedir. Bu müzik daha çok slow ve yabancı müziklerden seçilmektedir. Ancak, giriş müziğinin tamamen slow olması da iyi değildir. Başı romantik slow daha sonra geçtikçe hareketlenen müzikler giriş müziği olarak en iyisidir. Aksi takdirde melankolik müziklerde davetlilerin ilgisi ilk başta daha dağılmaktadır. Aşağıdaki müzikler düğün giriş müziği olarak en iyi önerilerdendir.
Düğün giriş müziğinden sonra çiftin ilk dansları müziğinin seçimine sıra gelmektedir. İlk dans düğünün çifte özel en önemli kısmı olduğu için aşk kokması ve asla ayrılık, hüzün içermemesi önemlidir. Hatta çiftlerin tanışmalarına ya da sevgilerine özel şarkılar ilk dans müziği olarak düğün müzikleri listesi içinde yer almalıdır. Aşağıdaki müzik önerileri hem ilk dans müziği hem de düğün boyunca dans etmek kullanılabilecek güzel müziklerdendir.
Düğün müzikleri seçimi gerektiren bölümlerinden bir tanesi de takı ve pasta kesme merasimi müziğidir. Aşağıdaki müzik önerilerinden beğendiğiniz birini düğün müzikleri listesi için seçmenizde fayda var.
Düğünün önemli bölümlerinde çalınacak müzikler bu şekilde belirlendikten sonra düğün müzikleri listesi için oyun ve dans müzikleri seçmeniz gerekmektedir. Bu müzikler davetlilerin de oynayıp eğleneceği müzikler olmalıdır. Genellikle düğün müzikleri olarak popüler ve moda yeni müzikler dışında bazı gelenekselleşmiş olmazsa olmaz şarkılar da yer almalıdır.
Düğünlerde orkestra müzikleri, düğün hazırlığı süresince birçok kişinin göz ardı ettiği ama aslında son derece önemli olan bir konudur. Düğün hazırlığı içerisinde orkestra müzikleri arasından seçim yapmanızda fayda var.
Müzik, bir düğünün olmazsa olmazıdır. İşte sizin için derlediğimiz en iyi orkestra müzikleri listesi..
Jazz müzikleri, salona girerken, ilk dansınızı yaparken ya da pasta keserken kullanılabilen harika bir müzik türü. Orkestra müzikleri içerisinde de olmazsa olmaz sayılan jazz müzikleri arasında en güzel örnekler şunlar;
Oldies müzikler, düğünün hareketli bölümünü oluşturuyor. Son derece neşeli bir müzik türü olduğu için dilerseniz salona girişinizi bu eğlenceli şarkılarla yapabilirsiniz. Düğünün dans kısmı için de oldukça ideal olduğunu söylemekte fayda var. Hem slow hem de hareketli oldies müzikler orkestra müzikleri için olmazsa olmaz.
Eğer düğününüzde durmadan dans etmek ve eğlencenin tadını çıkarmak istiyorsanız disko müzikleri kesinlikle orkestra repertuarında bulunmalı.
Kim 90’ların Türkçe pop şarkılarını sevmez ki? Elbette orkestra müzikleri içerisinde Türkçe şarkılar da yer almalı. Eğlenmek ve keyifli bir düğün ortamı yaratmak için mutlaka 90’ların bu anlamlı şarkılarına yer vermelisiniz.
Eğlence ve dans dendiğinde Türk düğünlerinde olmazsa olmaz müzikler hiç kuşkusuz yöresel müziklerdir..
Elbette orkestra müzikleri içerisinde popüler Türkçe şarkılardan bahsetmemek olmaz.