Ev boyama birçok kişinin her zaman yapmak istediği ancak sürekli ertelediği ya da üşendiği bir konu. Evi boyatma konusunda en zor iş de eğer tanıdığın bir usta yoksa güvenilir ve iyi bir boya badana ustası bulmaktır. gigbi.com sayesinde artık herkes tertemiz duvarlara ve ev dekorlarına uygun tarz duvarlara sahip olabilecek çünkü senin için en iyi boya badana ustalarını gerçek müşteri değerlendirmeleri ile bir araya getirdik. Peki boya badana ustası seçerken nelere dikkat etmen gerekiyor? Birlikte inceleyelim!
Ev boyama ihtiyacın için online olarak bir boya badana ustası arayışına girdiysen teklif aldığın ve görüştüğün ustaların mutlaka geçmiş müşteri yorumlarını incelemen gerekiyor. Boya badana ustalarının gigbi.com profilinde, geçmişte yaptığı çalışmalara dair gerçek müşteri değerlendirmeleri bulunuyor. Ek olarak, gigbi.com üzerinden hizmet almaya karar verdiğinde sen de hizmet almak istediğin boya badana ustalarını seçerek, onu değerlendirebilir ve senden sonra boya badana ustası araştırması yapan kişilere fikir verebilirsin. Unutma, değerlendirileceğini bilen boya badana ustaları sana iyi hizmet vermek için ekstra efor harcar.
gigbi.com'da ev boyama, apartman boyama, oda boyama, daire boyama, komple ev boyama ve benzeri tüm boya badana ustası ihtiyacın için birden fazla boya badana ustasını geçmiş müşteri değerlendirmeleri ve fiyat teklifleri ile seninle en hızlı şekilde buluşturuyoruz. Peki boya badana ustaları ile fiyat görüşmesi yaparken ne gibi ön bilgiler senin için faydalı olabilir. Şimdi birlikte inceleyelim!
Katlarda bulunan daire sayısının artış göstermesi, apartman içi boyama fiyatının da artmasına sebebiyet verebilir. Apartman yaşı da fiyatlandırmada önemli bir etkendir, eski apartmanlarda duvarların saten sıvasının olmaması ya da eksik kullanılması boyama işlemi yaparken sıkıntı çıkarmakta, bu nedenle de apartman boyama fiyatını da etkilemektedir.
Komple ev boyama fiyatları, en sık sorulan soruladan biri olarak karşımıza çıkıyor. Fiyatlandırma yapılırken tüm evin büyüklüğü (m2), eşyalı ya da eşyasız oluşu, duvarların hasarlı olup olmaması, tavanların boyanıp boyanmayacağı, kullanılacak boyanın kalitesi gibi etkenler ev boyama fiyatı belirlenirken göz önünde bulundurulur. gigbi.com'da talebini oluştururken boya badana ustalarına bu konular hakkında bir ön bilgi verirsin ve fiyat tekliflerini ona göre sana iletirler.
Oda boyası fiyatı belirlenirken dikkat edilen en önemli nokta odanın büyüklük (m2) ölçüsüdür. Bunun yanısıra duvarların çok hasarlı olması, ya da istenen renk ile mevcut rengin çok zıt renkler olması da ev boyama fiyatını etkileyen unsurlardır.
Daire boyama fiyatları belirlerken, oda boyasında olduğu gibi en belirleyici etken metrekare ölçüsüdür. Daire boyama fiyatlarını etkileyen bir diğer unsur ise dairenin eşyalı ya da eşyasız olmasıdır. Eşyalı dairelerin boyanması biraz daha maliyetli olabilmektedir.
Boya badana ustası araştırması yaparken ya da ev boyama süreçlerinde aklına gelebilecek tüm soruları senin için cevaplandırmaya çalıştık. Soruları cevaplandırırken gigbi.com'da kayıtlı boya badana ustalarının görüşlerine bolca başvurduk. Eğer evini, ofisini ya da odanı boyatmayı planlıyorsan, bu sorulara da göz atmanda fayda var!
Ev boyama maliyeti, boyanacak alanın m2 ölçüsüne, kullanılacak olan boyanın kalitesine ve duvar boyası dışına boyanacak alanlara göre (tavanlar, kapılar, dolaplar vb.) ve evin eşyalı olup olmadığına göre değişkenlik gösterir.
Ev boyama fiyatları m2 olarak belirlenmektedir. Ortalama m2 fiyatı ise 15 TL olarak söylenebilir. Ortalama büyüklükte bir dairenin iç cephe duvar boyası maliyeti 1750 TL - 2400 TL arası bir ücrete mal olacaktır.
100 m2 evler genel olarak 2+1 ev modellerine tekabül ediyor. 100 m2 eve ne kadar boya gider? sorusu için ise hesaplama oldukça kolay, 2 oda 1 salon örneğini ele alırsak, aşağıdaki adımları takip ederek kolaylıkla kaç litre boya ihtiyacın olduğunu bulabilirsin:
100 m2 bir dairenin ortalama duvar boyası maliyeti 1.300TL - 2.400 TL arasındadır. Ev boyama fiyatları kullanılacak boyanın kalitesine ve diğer değişkenlere göre bu fiyatlar değişiklik gösterecektir.
1 oda boyama fiyatı, boyanacak odaların sayısına göre değişiklik gösterebilmektedir. Boyanacak oda sayısı fazla ise 1 oda boyama fiyatı daha düşük olacaktır. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak, boya ve işçilik fiyatı da dahil olduğunda 1 oda boyama fiyatı ortalama 250 ila 450 TL arasında bir fiyata mal olur.
Duvar boyama için öncelikle duvarın m2 olarak büyüklüğü ölçülmelidir. Bu hesaplama sonucunda harcanaca olan boya da hesaplanır ve bir fiyat çıkarılır. 2024 yılında ortalama m2 ücreti 15 TL civarındadır.
Ev boyama fiyatları 2024 hesaplanırken m2 büyüklüğü dikkate alınır. 2024 yılında ortalama M2 fiyatı ise 15 TL olarak söylenebilir. Ortalama büyüklükte bir dairenin iç cephe duvar boyası maliyeti 1.250 TL - 2.400 TL arası bir ücrete mal olacaktır.
Ortalama büyüklükte 3+1 bir daire için ev boyama fiyatı 1.750 TL ile 2400 TL arasında değişmektedir. Bu fiyat boyanacak evin eşyalı ya da eşyasız olması, tavan, dolap, kapı vb ek boyanacak alanların olması ve boya kalitesine göre değişkenlik gösterebilir.
Oda boyama süresini etkileyen birçok faktör mevcuttur. Mevsim (oda sıcaklığı), duvarın mevcut renginin tonu, boyanın türü gibi değişkenler ve aynı anda çalışacak kişi sayısı boyama süresini etkilemektedir. 1 kişinin çalıştığı durumda 1 oda, alçı aşamasına ihtiyaç yoksa ve 2 kat üstüde boyama gerektirmiyorsa ortalama 8 ila 10 saatte boyanabilir. Diğer etkenler göz önünde bulundurulduğunda ise bu süre 12 ila 14 saat kadar uzayabilir.
Tavan boyası hesabı yapılırken, zeminin m2 hesaplaması ile alanın hesaplanması yapılabilir. Tavanın m2'sinin 3 katı boyama alanı hesaba katılacaktır.
50 m2'lik bir alan x3 olarak hesaplanır ve 150 m2 boyanacak alan olduğu bulunur.
Bir odayı veya bir yeri boyamadan önce yerin metrekaresini hesaplamaktan bahsetmiştik. Burada alanın metrekaresini zemini hesaplayarak bulabilirsin. Zeminin metrekaresinin 3 katı boyama alanı olacaktır. Örnek vermek gerekirse 50 m2 bir alanın 3 katı alan yani 150 m2 boyanacak alan olur. 2,5 litre bir boyanın ise 15 m2 bir yeri boyadığını düşünürsek. 150 m2 alan için 2,5 litre çarpı 10 hesabı ile yaklaşık 25 litre boya gider.
Ortalama büyüklükteki bir evin boyama süresi yaklaşık 3 gündür. Müşterinin aciliyet durumuna göre bu süre 3-4 kişilik bir ekip ile 1 güne de indirilebilir.
m2 büyüklüklerine göre boyama süreleri boya badana ustası tek başına çalışıyor ise aşağıdaki şekilde olabilir. Çalışan kişi sayısına göre gün aynı oranda kısalabilir.
(1+1) / 60- 90 m2 = 2 gün
(2+1) / 90- 140 m2 = 3 gün
(3+1 ) / 140 - 200 m2 = 4 gün
1 LT boya ile yaklaşık 9,45 m2 ayar boyanabilir. Ancak bu duvarın mevcuttaki rengine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Duvarın mevcut rengi koyu bir renk ise bir ya da iki kat boya yeterli olmayacaktır. Hesaplama yapılırken bu unsur dikkate alınmalıdır.
1 m2 ye ne kadar boya gider? sorusuna net bi cevap vermek doğru olmayacaktır. Mevcut duvar rengi harcanacak boyada belirleyicidir. Koyu renkli bir duvar boyasının üstüne yeni bir boyama işlemi yapıldığında bir ya da iki kat boya kullanmak yeterli olmayacaktır. Buna bağlı olarak 1 m2 'ye kullanılan boya miktarıda değişecektir. Ortalama bir miktar vermek gerekirse, 1 m2 alan için 100-150 gram arasında boyaya ihtiyaç vardır.
150 m2 ile 300 m2 arasında bir dairenin ortalama duvar boyası maliyeti 1750 TL - 2400 TL arasında değişkenlik gösterebilir. Ev boyama fiyatlarını daha detaylı incelemek gerekirse. m2'si 15 TL'ye denk gelir. Bu fiyatlar iç cephe duvar boyasının kalitesi, boyanacak diğer alanların hizmete dahil olması (tavanlar, kapılar, dolaplar vb.), evin eşyalı ya da eşyasız olması gibi unsurlar ev boyama fiyatlarını değiştirebilmektedir.
Diğer m2 boyama ücretleri (eşyasız daireler için)
(1+1) / 60- 90 m2 = 650-1.050 TL
(2+1) / 90- 120 m2 = 1.050-1.350 TL
(3+1 ) / 120 - 150 m2 = 1.350-1.650 TL
Millet olarak kendi evimizin tadiladı, boya badana işleri kendimizce yapmaya bayılırız. Bunların içerisinden boya badana işleri, dışarıdan bakıldığında kolay görünse de eğer işin iç yüzünü bilmiyorsak büyük sıkıntılar doğurabilmektedir.
Eğer ki kendi evimizin boya badana işleri yükünü kendimiz üstleneceksek; bununla ilgili kesinlikle önceden bilgi sahibi olmakta fayda vardır. Bu yazımızda size bu hususları olabildiği kadar vermeye çalışacağız. Her adımı dikkatli okuyup siz de bu işi kolaylıkla yapabilirsiniz.
Boya badana işlerinde gerekli olacak olan en temel malzemeler; boya,su, sırık, boya kabı, rulo, kestirme fırça, yere serilecek naylon örtü gibi malzemelerdir. Boya için eğer karışım yapacaksak ona göre farklı renkte birden fazla boyaya ihtiyaç duyarız.
Eğer boya badana işleri yapacaksanız aldığınız boya ile işleme başlamadan önce kesinlikle boyanıza su katarak ve iyice karıştırarak boyanızı inceltmeniz gerekmektedir. Fabrika çıkışında boya çok yoğun olduğundan dolayı bu işlem kesinlikle yapılmalıdır.
Boyama işlemi sırasında fırçanızı sağa ve sola olacak şekilde değil yukarı ve aşağı olacak şekilde kullanmanız gerekir. Boyama işlemi sonrasındaki düzeltme aşamasında da rahat bir biçimde çalışabilmeniz için bu çok önemlidir.
Boya badana işleri öncesi inceltme işlemi sırasında meşakkatli olmaması için su bazlı boya tercih etmeniz gerekir. Bu sayede boyanızı kıvama getirmek için sadece su kullanmanız yeterli olacaktır.
Boyama işlemleri sırasında kapı ve pencere kenarlarına boya bulaşmasını istemezsiniz. Bunun için bu bölgelere boyama öncesinde kağıt bant kaplarsanız eğer; boyama işlemi sırasında istenmeyen kazalardan kurtulmuş olursunuz.
Boya badana işleri yaptığınız yer ile işiniz hemen bitmez. Yani aynı yere öncelikle ince bir katman daha sonrasında kalın bir katman atacak şekilde tekrar dönmeniz gerekir. Boyanın düzgün biçimde yapılabilmesi için kat atmanız gerektiğini unutmayın.
Sünger, mukavva ya da alçı yardımı ile dekoratif boya uygulamaları gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede evinizin farklı odalarını değişik görünüme kavuşturabilirsiniz.
Dış cephe boyama, bildiğimiz boya badana işleri ve süreçlerinden oldukça farklıdır. Bu işi uzman ellere emanet etmeniz gerekmektedir. Sadece görünüm değil, yalıtım için de dış cephe boyaması önemlidir.
Evin iç dekorasyonunda duvar boyaları önemli yer tutmaktadır. Kişiler kendi istedikleri gibi duvar boyalarına şekil verebilirler. Bazen bir sünger yardımı ile bazen de kalın mukavvalar yardımı ile dekoratif boya uygulamaları gerçekleştirilebilir. Bu sayede oturma odaları, salonlar ve çocuk odaları için oldukça güzel görünüme sahip tasarımlar ortaya çıkabilmektedir.
Evde veya iş yerlerinde duvarların boyanma işlemi devam ederken kişilerin uygulayabileceği dekoratif boya uygulamaları bulunmaktadır. Bu uygulamalar için de bazı basit yöntemler bulunmaktadır. Basit yöntemler dışında kişilere daha profesyonel yardım gerektiren uygulamalarda bulunmaktadır.
Hemen hemen herkesin kolaylıkla yapabileceği dekoratif boya uygulamaları arasında yer alan sünger, duvara geçişli görüntü verirken çok şık karışımlar oluşturulmasına da izin verir.
Kesinlikle televizyon ünitesinin arka duvarına uygulanabilecek oldukça basit dekoratif boya uygulamaları yöntemi olan fırça darbeleri ile kesinlikle evlerde farklı bir hava yakalanması mümkündür.
Alçının sürüldüğü spatulayı belirli bir doğrultuda indirerek verilen şekillerde ev içerisinde farklı bir görünümün yakalanmasını sağlayabilir. Daha çok usta kişilerin bu yöntemi denemesinde fayda vardır.
Normal olarak alınan su bazlı boyanın rengi fark etmeksizin içerisinde ince veya seyreltilmiş simler atıldığında ve duvara doğru şekilde uygulandığında; güneş ışığı odanın içerisine vurdukça duvarların parladığı görülecektir.
Duvar kağıtlarından parçalar alarak ve büzüştürerek duvarlara boyama tekniği ile uygulandığında ortaya oldukça farklı şekiller çıkabilir. Bu şekiller tek bir duvara uygulandığında ortamdaki havanın değiştiği de görülecektir.
Diğerlerine göre çok daha geniş seçenekleri olan italyan dekoratif boyalar arasında en çok sevilen model siyah ufalanmış çakıl taşı görüntüsü veren boyalardır. Kişiler kendileri de uygulayabilir. Usta kişilerin uygulaması tavana boyanın sürtmemesi için daha sağlıklı olacaktır.
Genellikle evde olan ufak tefek malzemeler aracılığı ile yapılabilen dekoratif boya uygulamaları; farklılık göstermekle beraber 50 TL ile 500 TL arasında maliyet olarak değişmektedir. Bu farklılık ev içerisinde uygulanacak duvar ya da oda sayısı ile doğrudan ortantılıdır. Kısacası, simli veya duvar kağıdı içerikli uygulamalarda ücret daha minimum olurken, İtalyan dekoratif boya uygulamaları ile ücret maksimuma çıkabilmektedir.