Cam boyama işlemimizi tamamladıktan sonra sıra desenlerine ve süslerine geldiğinde objenize antika bir görünüm kazandırmak için eskitme boyama uygulanır. Eskitme boya nasıl yapılır konusunu genel hatlarıyla aşağıda inceledik.
Eskitme boya nasıl yapılır diye sorduğumuzda şüphesiz karşımıza sayısız örnek çıkacaktır. Bunlardan en sevilen diyebileceğimiz iki tür boyama tekniği antik eskitme tekniği ve yağlı boya eskitme tekniğidir. Bu teknikle sayesinde istediğimiz bir objeyi istediğimiz bir renge boyayabiliriz.
Bir antik eskitme sıvısı, biraz su ve fırça. Tabiki bir de boyamak istediğiniz obje. Bu objeyi seçerken daha girintili-çıkıntılı bir obje seçmek daha doğru olacaktır. Çünkü böylece eskitme tekniği ile çok daha güzel bir görüntüye ulaşabiliriz.
Antik eskitme boya nasıl yapılır? Boyayı biraz suyla karıştırmamız gerekiyor. Su ile boyayı karıştırırken daha homojen bir boya elde etmek için suyu azar azar eklersek daha iyi olur. Sonra bir sentetik bir fırçayla sulandırdığımız antik eskitme sıvımızı objenin üzerine uygulamalıyız. Burada dikkat etmemiz gereken husus bu işlem sırasında çok geniş yüzeylere değil dar çevrelere boyama işlemini yapıp ardından hemen pamuklu bir bezle silmemiz gerekiyor. Yani boyama işlemini geniş geniş değil azar azar yapıp boyadığımız yerleri silerek objeyi tamamlamamız gerekmekte.
Yağlı boya eskitme tekniğinde kullanılacak malzemeler: bir kıl fırça, bir yağlı boya (açık renkler için genellikle birth amber rengi tercih edilir), resim yağı ve son olarak tabiki eskitme boya yapmak istediğimiz objemiz. Bu noktada şunu da belirtmek gerekir ki; eğer tüm yüzeye eskitme yapılacaksa keten yağı kullanılabilir. Keten yağı yağlı boyanın daha çabuk ve rahat yayılmasını sağlayacaktır.
Yağlı boya ile eskitme boya nasıl yapılır? Fırçayı çok hafifçe keten yağına batırıp sonra üzerine yağlı boya sürerek boyama işlemine geçilir. Geç kuruyan bir boya olduğu için acele etmeden rahat rahat çalışılabilir. Tüm yüzeyi yağlı boya ile kapattıktan sonra temiz pamuklu bir bezle silme işlemine geçilir. Burada hafif bir renk kalması istenirse silme işlemini daha derin, yoğun bir renk kalmasını istenirse de daha yüzeysel bir silme yapılmalıdır. İstenilen görüntü elde edilene kadar silme işlemine devam ettikten sonra kenar boyasına geçilir.
Kenar boyası ve eskitme boya nasıl yapılır? Yüzel boyamada olduğunun aksine bu sefer keten yağı kullanmadan direk yağlı boya ile kenardan içe doğru objenizin kenarlarını hafif hafif boyanır. Burada hata yapmaktan korkmayın çünkü yağlı boya çok geç kuruyan bir boya çeşidi olduğu için hatayı telafi etmek son derece kolaydır.
Eskitme boya nasıl yapılır, kurumaya bırakılır? Kuruduktan sonra kenar boyasından sonra da 2 gün süreyle objeyi kurumaya bırakılır. 2 gün tamamlandıktan sonra verniklenip kullanıma hazır hale gelir. Bu kısımda objeye istediğiniz desen ve görünümleri kazandırabilirsiniz.
Eskitme boya nasıl yapılır sorunuzu umarız yeterli şekilde cevaplayabilmişizdir. Tabiki eskitme boya teknikleri bunlarla sınırlı değil. Ancak bu teknikler sayesinde sahip olduğunuz objeleri, özellikle ahşap nesneleri, istediğiniz şekilde tasarlayıp onlara antika havası kazandırabileceksiniz. Bunu yaparken de son derece eğlenecek ve eğlendikçe daha fazlasını yapmak isteyeceksiniz.