Öncelikle ses yalıtımı ile ilgili büyük bir yanılgıyı ortadan kaldıralım. Genellikle ses yalıtımı nasıl yapılır? sorusunun cevabını yanlış vermekteyiz. Ses yalıtımında aslında gelen ses engellenip geri çevrilmez. Bunun yerine o ses sönükleştirilir ve azaltılır. Yani ses tamamen yok edilmez.
Temel amaç sesin kırılması ya da direncinin düşürülmesidir. İlk aşamada yapılma amacı ve yapılacak yere karar verilmelidir. Örnek vermek gerekirse alt kat ile ilgili bir problem varsa zemine yapılabilir. Ya da yan komşu ya da dükkan ile sıkıntı varsa bölgesel uygulanabilir. Aşağıda kullanabileceğimiz malzemeleri ve kullanım yerlerini görüp fikir sahibi olabilirsiniz.
Çoğunlukla kirlenmeye karşı ve ve aşınmaya karşı dirençsiz olduğundan yan duvarlarda pek tercih edilmemektedir. Temas ihtimali daha düşük olan ve kirlenme ihtimali de daha azalan tavanlarda, hatta özellikle asma tavanlarda kullanılabildiğini görmekteyiz.
Çoğu özelliği yönünden taş yününe benzeyen bu malzeme; farklı olarak ısıya karşı dirençlidir. Olumsuz bir yönüne değinmemiz de gerekir. Alerjik problemi olan kişiler ve cilt problemi yaşayanlar için olumsuz sonuçlar doğurabilme ihtimali daha yüksektir.
Burada karşımıza “akustik sünger” terimi çıkacaktır. Diğer malzemelere nazaran kullanım alanı daha geniştir. Hatta günümüzde ses kayıt stüdyolarında ve ses şiddetinin yüksek olduğu pek çok yerde tercih edilmektedir. Diğer yalıtım sistemlerine göre doğru uygulandığı takdirde daha çok ses emme özelliğine sahip olabilirler.
Eğer kafanızda bu şekilde bir soru işareti oluşmaktaysa; ses yalıtımı nasıl yapılır? sorusunun yanında, bu yalıtım şekillerinde kullanılabilecek bazı malzemeler hakkında da bilgi verdik. Bunlar doğrultusunda siz de kullanacağınız mekana göre kendiniz için bir seçenek belirleyebilirsiniz. Yani uygulama alanı genişliğine kadar karar size kalmıştır. Sadece bir yönden gelen bir ses varsa, o yöne bir ses yalıtımı bile tercih edebilirsiniz. Ya da sadece tavanınız için de böyle bir düşünceye sahip olabilirsiniz. Bunun kararını verecek olan yine sizsiniz. Yalıtım ve mantolama konusunda daha fazla fikir almak isterseniz, En Güzel Dış Cephe Mantolama Modelleri başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.