Bir binayı, yapıyı ya da içindekileri, dıştan gelebilecek olan ses, su, nem, sıcak ya da soğuktan korumak için yapılan işleme yalıtım ya da izolasyon denmektedir. Yalıtım nedir? sorusuna cevap bulduğumuza göre, yapılan işlem hakkında da biraz daha detaya inebiliriz.
Yalıtım nedir sorusuna cevap bulduysanız eğer çeşitlerini de bilmekte fayda vardır. Rahatsız edici hangi durum için yalıtım düşünüyorsanız aşağıda çeşitlerini bulacaksınızdır. Bunları inceleyerek ihtiyacınıza nasıl bir yol ile müdahale edebileceğiniz konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.
Bina içerisindeki sıcaklığı istenilen ölçülerde tutmak, dışarıdaki sıcaklık ya da soğukluktan etkilenmesini önlemek için yapılmaktadır. Bu işlemi yaparak özellikle kış aylarında gereksiz yere ısıtıcı kullanmak zorunda kalmayacaksınızdır. Bu da maddi olarak olumlu yansıyacaktır. Bu konuda Isı Yalıtım Levhası Nedir? Nasıl Yapıştırılır? başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Bina duvarlarına, bina çatısına, bina temeline ya da bina çevresine uygulanarak suyun ya da nemin vereceği zararlardan kaçınmak için yapılan işlemdir. Su yalıtımı yapılmayan binalar zaman içerisinde nem yüzünden rutubet yapmaya başlayacak ve bu da çeşitli hastalıklara sebep olacaktır.
Çoğunlukla aşırı sesin insana verdiği zararı ortadan kaldırmak için yapılan bir işlemdir. Sadece binalara değil; çok gürültüye sebep olan büyük makinelere de uygulanabilir. İşlemin yapılmadığı aşırı gürültünün olduğu ortamlarda zamanla işitme kaybı baş gösterebilir.
Günümüzde çok fazla önem verilmemesine rağmen büyük önem arz etmektedir. Tesisat hatlarının zaman içerisinde hasar görmemesi için yapılan yalıtım işlemidir. Bu hasarı engelleyeceği için maddi bir tasarruf sağlayacaktır.
Yangın yalıtımının temel amacı yangın çıkmasını engellemek ya da yangında zarar görmemizi engellemek değildir. Yangın yalıtımında esas düşünce oluşabilecek olan zararları en aza indirmektir. Yani bizi tamamen zarardan korumayacaktır ama büyük hasarların oluşmasının da önüne geçecektir.
Yalıtım nedir? sorusuna cevap bulduğumuza göre eksikliği durumunda neler yaşayabileceğimizden de bahsedelim. Isı yalıtımının olmadığı yerde özellikle kış aylarında maliyetler yükselir. Ses yalıtımının olmadığı yerlerde işitme hasarı gibi problemler ortaya çıkabilir. Su yalıtımının olmadığı yerlerde de zamanla oluşabilecek nem ve rutubet yüzünden çeşitli hastalıklar peyda olur. Daha çoğaltılabilecek olan birçok sebep vardır.