Hamilelik dönemi, özellikle vücudu rahatlatan hamile yogası gibi egzersizleri aksatmamanız gereken bir dönem. Özellikle düzenli yapılan egzersizler, hamileliğin ilk aylarından doğuma kadar tüm süreçlerde olumlu sonuçlarını göreceğiniz, kendinize yapacağınız yatırımlardır. Hamile yogası nedir diyorsanız, bu yazımız size yardımcı olacaktır.
Fiziksel, duygusal ve kimyasal yani hormonal açıdan birçok değişimin yaşandığı hamilelik döneminde, fiziki ve stres yükü de azımsanmayacak boyuta gelir. İşte bu dönemde özellikle stres yükünü azaltmak için anne adayları hamile yogası ile kendilerini, vücutlarını ve bebeklerini rahatlatmalıdır.
Bebeğin ana rahminde büyümeye başlamasıyla birlikte ağırlığı artar ve annen omurganın doğal yapısını zorlar. Sırt, boyun, bel ve bacaklarda ağrılar yaşanmaması için bu alanlara odaklanmak anne adayını iyi hissettirecektir.
Hamile yogası nedir diyorsanız yogada öncelik elbette konsantrasyon. Konsantrasyonunuzu sağladıktan ve hareketlere, kendi bedeninize odaklandıktan sonra sonuçlar çok daha faydalı olur. Hamilelikte de yoga yaparken odaklanmanın önemi, özellikle bebeğiniz söz konusu olduğu için oldukça öncelikli.
Bağdaş kurup sert bir zemin üzerine oturduktan sonra kollarınızı yanlara, gergin bir şekilde açmanız duruşunuza da konsantre olmanıza yardımcı olacaktır. Vücudunuzu mümkün olduğu kadar dik tutmaya dikkat edin. Fakat bu gergin olmak anlamına gelmemeli. Hamile yogası nedir diyenler için hamilelik döneminde en öncelikli detay egzersiz hareketlerini yaparken vücudunuzu dik fakat rahat olmasıdır.
Bir diziniz ve bir elinizin yerde olmasıyla yapacağınız ve diğer el ve bacağınıza odaklanacağınız hareket, rahatlama sağlayacak, kramplarınız için doğal çözüm olacaktır.
Oturur pozisyondaki hareket, dik duruşunuzla birlikte özellikle ileri aylarda bebeğinizin nefes alıp verişini de rahatlatacaktır. Bu hareket sayesinde odaklanmanız artacak, dik duruşunuzla siz de doğum ve sonrası için de daha sağlıklı bir nefes alıp-vermeye sahip olacaksınız.
Hamilelikte yoga yapmak, özellikle ileri aylarda dikkat gerektiren bir konu. Bedeninize neyin iyi gelip, neyin gelmediğini sizden iyi kimse bilemez, evet. Fakat doktorunuza danışacağınız yoga hareketleri ve uzman eğitmen eşliğinde yapacağınız yoga, vücudunuzu da daha iyi dinlemenize yol açacaktır.
Kökleri oldukça eski zamanlara dayanan yoga, her insanın sağlıklı bir yaşam sürmesi için öncelikli meditasyon ve egzersizlerden biridir. Özellikle hamilelik döneminde yapacağınız yoganın, doğum sonrasında dahî sizin ve bebeğinizin sağlığında olumlu etkilerini göreceğinizden şüpheniz olmasın.