Fotoğraf çalışmalarınızda farklı bir açı yakalamak ve yerden görüntülenmesi mümkün olmayan büyüklükteki alanları görüntülemek için havadan çekim tekniğini uygulayabilirsin. İyi bir ekipman kullanarak havadan fotoğraf çekmek zor değil.
Geniş alanları fotoğraflamanın tek yolu havadan çekim yapmak olabilir. Yüksek bir noktadan yerdeki bir alanı görüntülemek için uygulanan metod bu şekilde adlandırılır. Bu çekim yöntemi genellikle doküman elde etmek için uygulanmaktadır. Haber kanallarının ve belgesel ekiplerinin sıklıkla başvurduğu bir yöntem olduğunu söylemek mümkün. Aynı zamanda ticari olarak iyi bir içerik üretmen için de kullanılabilir. Havadan Çekim ile arsa çekimi, şantiye ve fabrika çekimi, emlak fotoğraf ve video çekimi ve benzeri çekimler de yapılabilir.
Yüksek bir noktadan havadan çekim yapmak için Flycam, Aircam, Skycam, Helicam gibi drone ve multikopter teknolojisiyle çalışan ürünler kullanılır. Flycam teknolojisinin diğer sistemlere göre daha işlevsel olduğunu söylemek gerekiyor. Flycam, çekim yapılan saate göre ışığı ayarlıyor ve doğru görüntü elde edilene kadar tekrar tekrar görüntü alabiliyor.
Flycam, Helicam gibi ekipmanlarla havadan çekim yapılırken genellikle Canon ürünleri tercih edilir. Canon 500d Mark II, havadan çekim için en çok tercih edilen kameralar arasında yer alıyor. Canon 600d ve 500d modelleri de bu fotoğraf çekimi için uygun. Bununla birlikte GoPro modelleri özellikle spor müsabakalarını kaydetmek için kullanılıyor.
Geniş bir alanı detaylı bir şekilde görüntüleyebilmek için, uçak ve helikopterlerin inemeyeceği bir irtifada havadan çekim yapmak gerekir. Bu ölçü alanın genişliğine ve yakalanmak istenilen detaylara göre değişir. Ancak 500 metrenin üzerine çıkıldığında görüntülenmek istenen detaylar kaybolacaktır. Konser alanı, tarihi bölge gibi yerleri çekebilmek için ideal yükseklik 500 metredir.
Ayrıca düğün, konser, miting gibi kalabalık etkinliklerde alçak bir mesafeden çekim yapmak insanların zarar görmesine sebep olabilir. Bu yüzden yüksek bir ölçü belirlenmelidir.
Yağmurlu ve aşırı rüzgârlı havalarda havadan çekim yapmak iyi bir fikir olmayabilir. Kullanılan ekipman bu havalarda zarar görecektir. Ayrıca çekim yapmadan önce, kaydedilecek olan alanın yüz ölçümü öğrenilmeli ve çekim yapılacak yükseklik bu ölçüme göre belirlenmelidir.
Bununla birlikte havadan çekim yapmanın yasak olduğu bölgeler de bulunmaktadır. Askeri alanlarda, havaalanlarında ve özel arazilerde çekim yapmak soruşturma açılmasına sebep olabilir. Çekim yapmadan önce yasal izin almanız faydalı olacaktır.
Havadan çekim yaparken işi bir profesyonele teslim etmek istersen, senin için gigbi.com'da onlarca havadan çekim firmasını bir arada bulunduruyoruz. Etkinlik, ticari ve benzeri havadan çekimleri 1.000 TL'den başlayan fiyatlarla rahatlıkla yaptırabilirsin. Çekim süresi, video düzenlemesi ve benzeri durumlarda fiyatlandırmayı ekstra etkileyecektir. Hava çekimi yapmadan önce kullanılan ekipmanı tam anlamıyla kontrol etmek faydalı olacaktır. Cihazın bataryası mutlaka kontrol edilmelidir. Havadayken yaşanan bir arıza cihazın yere düşmesine sebep olabilir bu da ortamdaki kişiler için tehlike arz edecektir. Kalkış için motorların ısınması beklenilmelidir. İniş yapılırken de cihaz olduğu yerde alçaltılmamalı, bir pist olarak belirlenmiş düz bir alana yokuş çizerek iniş yapması sağlanmalıdır.