Görsellik, estetik algısının temel unsurudur. Moda fotoğrafçılığı, doğrudan estetik algısına hitap etmeyi hedeflemelidir. Moda fotoğrafçısının temel amacı kıyafeti ve konsepti yaratıcı bir biçimde yansıtmaktır.
Giyilen kıyafeti ve diğer moda öğelerini ön plana çıkarmak için yapılan çekimler moda fotoğrafı olarak adlandırılır. Bu branşa da moda fotoğrafçılığı denir.
Vogue, Vanity Air gibi moda dergilerinin yön verdiği bu sanat, zannedilenin aksine sadece reklam amacıyla icra edilen bir tür değildir. Günümüzde fotoğrafçılığın ciddi ve profesyonel bir dalı olarak kabul edilmektedir.
Ciddi bir branş olan moda fotoğrafçılığı, birçok niteliğe sahip olmayı gerektirir. Bu dalda uzmanlaşmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken birçok husus bulunuyor.
Moda fotoğrafı çekerken iç ve dış mekan çekimleri yapmak gerekebilir. Bu branşla uğraşan herkesin fotoğraf stüdyosu olarak kullanabileceği bir alana sahip olması gerekecektir.
Ayrıca kıyafetlerdeki detayları ön plana çıkarmak için reflektör ve ışık seti gibi gereçlere sahip olmak gerekebilir. Moda fotoğrafçılığı yaparken her şeyden önce iyi bir kameraya ve stüdyo ekipmanına sahip olunmalıdır.
Hikaye oluşturmak moda fotoğrafçılığı için oldukça önemlidir. Nitekim bu branşın gelişimi modanın egzotik kompozisyonlarla değerlenmesi sayesinde olmuştur. Kıyafete ve kıyafetin yansıtmak istediği imaja uygun bir konsept yaratarak harika kareler yakalayabilirsiniz. Bunun için moda sektörünü iyi takip etmeniz ve üzerinde çalışılacak konsept hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız gerekir.
Temel fotoğraf bilgisi moda fotoğrafçılığı için yeterli olmayabilir. Bu branşı başarılı bir biçimde icra edebilmek için fotoğraf tekniklerine hakim olmak gerekir. Örneğin, görselde de görüldüğü gibi lightpainting tekniğini kullanarak moda fotoğraflarına farklı bir hava katmak mümkün. Moda fotoğrafçılığının temel amacı kıyafeti görsele çevirmek değil, kıyafetin temsil ettiği mesajı ve konsepti yaratıcı bir biçimde sunabilmektir. Bu bakımdan fotoğraf çekim tekniklerine hakim olmak son derece önemlidir.
Konsept yaratmanın birincil koşulu portfolyo oluşturmaktır. İyi bir moda fotoğrafçısı, çekim yapılacak mekanlar hakkında bilgi sahibi olmalı, buralarda hangi modellerle çalışacağını bilmeli ve onlarla iyi bir iletişim kurabilmelidir. Portfolyo oluşturarak kıyafetler ve stiller için konsept yaratabilirsiniz.
Modelin yapılacak işe konsantre olabilmesi son derece önemlidir. İletişim eksikliği çekim yaparken modelin dikkatinin dağılmasına sebep olur. Kurgu ne kadar iyi olursa olsun, model işe konsantre olamadığı sürece iyi bir çalışma çıkarmak olanaksızdır. Bu yüzden model ile iyi bir iletişim kurmak ve işe konsantre olmasını sağlamak gerekir.
Konsept yaratımını ön planda tutan moda fotoğrafçılığı, hem stüdyo hem de dış mekan tekniklerine hakim olmayı gerektirir. Kıyafetin temsil ettiği konsepti yansıtabilmek için doğru mekanı seçmeniz son derece önemlidir. Bu yüzden iç ve dış mekan çekim teknikleri hakkında kendinizi geliştirmiş olmanız gerekir.
Günümüzde markalar adeta reklam ve tanıtım yarışı içerisine girdiler. Hedef kitlelerine seslenebilmek için birbirinden yaratıcı reklam çekimleri hizmetlerinden faydalanıyor, bunun için hatırı sayılır miktarlarda ücret ödüyorlar.
Reklam çekim ücretleri markaya, ürüne, prodüksiyon şirketinin kalitesine ve profesyonelliğine, reklam filminin dakikasına, eğer fotoğraf çekimi ise çekimin sürdüğü saate göre değişiklik gösterebilmektedir.
Reklam çekimi belirli bir süreçten geçmektedir. Öncelikle marka ürününü reklam çekimi ile tanıtmaya karar verir. Daha sonra ürün ve markaya dair analizler yapılıp, uygun reklam senaryosu hazırlanır. Bu noktada reklam veren firma, markası ve ürünleri hakkında reklam çekimleri yapan ajansa bilgi verir ve bu çerçevede hazırlık yapılır.
Yapılması planlanan reklam çekimine uygun etkileyici bir reklam metni yazılır. Müzik vs. kullanılacaksa buna karar verilir.
Daha sonra reklam çekimleri için marka ve ürünü en iyi yansıtacak oyuncular seçilir. Gerekli araç gereçler de tamamlandıktan sonra reklam çekimleri yapım firması tarafından yapılır.
Reklam filminin yanı sıra katalog çekimi de markaların ürün tanıtımları için çokça tercih ettiği bir konudur. Katalog çekiminin fiyatı reklam filmine göre biraz daha uygun olmaktadır.
Reklam filmi için çekim ücreti 500 TL ile 30.000 TL arasında değişmektedir. Hatta daha büyük markalar daha kaliteli, daha profesyonel prodüksiyon ve reklam ajansları ile çalışmayı tercih ederek bir reklam filmi için dudak uçuklatan rakamlar ödeyebiliyorlar.
Türk Telekom'un Ronaldo'yu oynattığı reklam filmi gibi... Reklam çekiminde prodüksiyon firmasının istediği ücret oyuncu, araç gereç gibi unsurlara göre artabilir veya azalabilir.
Reklam çekimleri arasında yer alan katalog çekimleri bir fotoğrafçı ile halledilebileceği gibi alanında uzman profesyonel bir ajanstan da yardım alınabilir. Ürün fotoğrafçılığı yazımızda bu konuya dair pek çok bilgiyi verdik.