Pilates, bedenin dengede olmasına yardımcı olan ve nefes egzersizleri teknikleri ile omurgayı destekleyen temel kaslar üzerine yoğunlaşılan bir egzersiz programıdır.
Pilates merkez bölgesinin kuvvetlenmesi ve esnekliğin sağlanmasının yanı sıra tüm vücudu çalıştır. Düzenli olarak yapıldığında sırt ağrılarını azaltır, kilo kaybı sağlar, karın kaslarını güçlendirir, vücut duruşunu iyileştirir.
Pilates için hiçbir zaman yaşlı sayılmazsınız ve pilatese başlamak için sağlıklı ve güçlü olmanız gerekmez. Pilates yapılmasına engel olacak bir fiziksel rahatsızlığı (omurilik ve eklem rahatsızlığı vb) bulunmayan herkes pilates yapabilir
Pilates merkez bölge olarak da anılan karın, sırt ve kalça kasları başta olmak üzere vücudunuzun bütün kaslarını çalıştırır. Vücudun şekillenmesini sağlar. Kalçanın daha şekilli olmasını sağlarken aynı zamanda karın bölgesini sıkılaştırır. Düzenli pilates yapan kişiler esnek ve güçlü kaslara sahip olarak daha uzun ve ince görünürler.
Etkinlik süresi kişinin konsantrasyonu ve isteğine göre değişmekle beraber düzenli olarak yapıldığında 1 ay sonrasında vücut güç ve esneklik kazanmaya başlar. 3 ay gibi bir sürede ise vücudun sıkılaşma, incelme ve kas oranı artmaya başladığı fark edilir.
Hayır, pilates özellikle omurga çevresinde bulan adalelerin kuvvetlenmesine yardımcı olarak ağrıların giderilmesine ve sağlıklı bir vücut kazanımını destekler. Bel kaslarını güçlendirerek bel fıtığını önlemeye yardımcı olur. Kas gevşeticilerden daha iyidir. Stresi azaltır ve kemikleri güçlendirir. Ancak egzersizlerin yanlış, dikkatsiz ve dozunda yapılmaması diz ve bel gibi vücut ağrılarına yol açabilir.
Reformer kelimesi yeniden forma dönüş anlamına gelmektedir. Reformer pilatesi herkes yapabilir. Sağlıklı bir vücudu hedefleyen tüm bireyler, bayanlar, erkekler, her yaştan insan grubu çeşitli sağlık problemi olanlar da reformer pilates yapabilir.
Vücudu saran ve aynı zamanda yeteri kadar esnek formda olan taytlar pilates için idealdir. Tişört seçiminde de çok bol ya da hareketleri kısıtlayan dar modellerden kaçınılması tavsiye edilir. Tayt ve tişörtlerde zımba veya fermuar gibi detaylar olmaması da rahatlık açısından önem taşıyor. Nefes alabilen ve vücudu kuru tutan kumaşlar tercih edilmelidir.
Kişiye göre değişmekle birlikte ilk 10.derste farkı hissetmeniz, 30. derste yeni bir bedene sahip olmanız mümkündür. Bu noktada önemli olan değişimin kontrollü ilerlemesidir. Tüm bu yararların sağlanması, kişinin yaşam biçimi, beslenme alışkanlıkları ve günlük spor/egzersiz geçmişi ile yakından alakalıdır.
Reformer pilates en kısa sürede etki eden egzersiz çeşitlerinden birisidir. Ancak vücudunuza uygun aleti bulmak ve vücudunuzun değişmeye hazırlanması süresi 1 ay sürebilir. 1 ay sonrasında vücudunuz sıkılaşmaya, incelmeye ve kas oranınız artmaya başlayacaktır.
Düzenli yapılan pilates sonucunda özellikle aletli pilates (footwork, lunges serisi ve squat, swimming egzersizleri) bacak egzersizleri ve diğer egzersizlerle arka bacak ve kalça kaslarını çalıştığı için yağ oranının düşmesini destekler. Pilates ile kasların ve dokuların daha da sıklaşması ile vücut daha düz bir görünüme kavuşuyor ve selülitler ortadan kaybolmasına yardımcı olur.
60 kilo biri başlangıç seviyesinde 1 saat pilates yaparak 220 kalori yakabilir.
Pilates nedir sorusunun cevabı net bir şekilde ortaya koyulmak istendiğinde doğru tekniklerle vücudun hem sırt hem de karın kısmını şekillendirmeyi amaçlayan vücutta sağlam bir iskelet yapısı oluşturmak için yapılan egzersiz programı ifadesi en uygun tanım olacaktır.
Pilates nedir sorusunun cevabını tamamen öğrenmek ve evde kendi imkânlarıyla pilates yapmak isteyenler için pilatesin nasıl yapılacağını ve olmazsa olmaz prensiplerinin neden olduğunu anlatan bu yazımızı sizler için hazırladık.
Öncelikle pilates yapacak kişinin zihinsel olarak olaya konsantre olması, ardından ise konsantre olduğu hareketleri yaparak bedensel uyum sağlaması gerekmektedir. Pilates hareketleriyle hangi kasların kullanıldığının hissedilmesi önemli olduğu için pilateste konsantrasyon şarttır.
Konsantre bir şekilde hareketlerin yapılabilmesi için kontrollü davranmak oldukça önem taşımaktadır. Kontrolü tam sağlayarak olası sakatlıklardan kurtulmak için beyninizi iyi dinlendirmeniz şarttır.
Pilatesin önemli prensiplerinden biri olan merkezleme, üst bedenin daha iyi esnetilmesi için tüm kasların merkez noktası olan vücudun merkezinin bulunması anlamına gelmektedir. Vücudun merkez bölgesi göbek, kalça ve bel çevresi olduğu için pilates hareketleri bu bölgeyi çalıştırmayı hedefler.
Pilates hareketlerin ahenkle yapıldığı bir spordur. Bu nedenle tüm kaslarınızı hissedecek şekilde hareketleri akıcı, yavaşça ancak kesintisiz olarak durmadan ardı ardına yapmanız gerekmektedir.
Pilates egzersiz programında en önemli prensiplerden bir tanesi de hareketlerin belirgin ve süreklilik olacak şekilde yapılmasıdır. Koordineli bir şekilde yapılan hareketlerin hakkı kesinlikle verilmelidir.
Pilates nedir sorusuna verdiğimiz cevap bazı egzersizler ve doğru nefes alıp verme sayesinde vücudun daha sağlıklı hale getirilmesi olmaktadır. Yani pilateste doğru nefes alıp vermek büyük önem taşır. Ciğerler dolana kadar derin alınan nefes tam boşalana kadar verilmelidir, ancak bu şekilde kan temizlenmekte ve gerekli oksijeni almaktadır.
Her sporda olduğu gibi pilates yaparken de yanınızda mutlaka su bulundurun ve egzersiz sırasında azar azar içmeye özen gösterin.
Öncelikle ferah ve geniş bir alan tercih etmelisiniz. Sadece pilates minderi ile bu spora başlangıç yapabilirsiniz. Daha sonra top ve bant gibi ekipmanları da egzersizlerinize dahil edebilirsiniz.
Pilatese yeni başlıyorsanız günde 10 dakika ayırarak kendinizi alıştırabilirsiniz. Daha sonra bu süreyi 20 dakikaya çıkarabilirsiniz. Unutmayın, düzenli yaptığınız takdirde aldığınız sonuçlar sizi mutlu edecektir.
Pilates nedir prensiplerini öğrendikten sonra sıra evdeki malzemelerinizi tamamlayıp hareketleri öğrenmeye geliyor. Temel pilates hareketlerini internetteki güvenilir sitelerden ya da satın alacağınız DVD, CD ya da kitaplardan öğrenmeniz mümkün.