Yoga eski bir dil olan Sanskritçe’de bütünleşme, birleştirme, kontrol etme ve boyunduruk altına almak gibi anlamları içerisinde barındırır. Şimdi seninle yoga dersi üzerine merak ettiğin soruları cevaplandıracağız.
Yoga hem zihinsel hem de fiziksel olarak mevcut hali iyileştirmek üzerine kurulmuş nefes alışverişleriyle desteklenen bir egzersiz türüdür. Günlük hayatın olağan stresinden uzaklaşmak, güç kazanmak ve beden esnekliğini arttırmaya yönelik sistematik nefes ve hareketleri içerisinde barındıran meditasyon destekli bir öğretidir. Yogada zihnin ve bedenin bir uyum içerisinde olması ve farkındalıklar edinmek amaçlanır.
Yogaya bir spormuş gibi bakmak doğru değildir. Yoga spordan farklı olarak bir çok yararı içerisinde barındıran bir egzersiz programıdır; zamanla güçlenmek, vücudun esnekliğini ve varolan sağlığını iyileştirmek ve daha da arttırmak gibi faydaları içerisinde barındıran bir bütündür.
Yoga insanda beyin ve beden arasında bütünlük sağlayarak yarar sağlar. Yapılan hareketler ile kasları, nefes egzersizleriyle solunum sistemini güçlendirir. Bağımlılıklara karşı direnci yükseltir. Kaygı bozuklukları, aşırı stres stres, kronik bel ve boyun ağrılarını azaltır, düzensiz uyku problemlerini iyileştirerek yaşam kalitenizi arttırır.
Yoga yaparken vücutta yağ yakımı olur ancak bu yağ yakımını arttırmak için zayıflama yogası olarak bilenen yoga türlerine yönelmek daha verimli olacaktır. Vinyasa yoga ve güç yogası bunlara örnektir.
Yoga yaparak 1 saatte ortalama 400 ila 600 kalori yakarsınız. Yoga kilo vermeye yardımcı bir egzersizdir; kalorilerden bağımsız olarak farkındalığı ve bilinci arttırarak zihinde değişen beslenme ve yaşam olgusu sayesinde sağlıklı yiyecek tüketimi ve hayat tarzının iyileşmesiyle beraber doğal olarak kilo vermenize yardımcı olur.
30 dakikalık yoga egzersizi 200 ila 300 kaloriye tekabül eder.
Yoga her iki şekilde de yapılabilir, kişiye zararı olmayacağı gibi ekstra bir yarar sağlar. Spor öncesi yoga yapmak sakatlanmaları önler ve ısınma yerine geçer. Spor sonrası yapılan yoga ise esneme yerine geçer ve kasların rahatlamasına yardımcı olur.
Yoganın belirli bir saati yoktur. Sadece yapıldığı saate göre yararları değişir. Akşam yapılan yoga, vücuttaki sindirime yardımcı olur ve daha rahat uykuya dalmanızı sağlar.
Yoganın haftada kaç gün yapılacağı tamamen kişinin müsaitlik durumuyla alakalıdır. Günde 2 defa yoga yapmanın dahi bir zararı olmayacağından. Haftanın en azından beş günü yapılması kişide zihnen ve bedenen faydalar sağlayacaktır.