Bazen kişisel çatışmaları yönetmek için tarafsız bir göze ihtiyacın olabilir. Psikolojik sorunların çiftler ya da aile içinde oluşturduğu olumsuz etkilerini gidermek için evlilik terapisine ihtiyaç duyulabilir. Evlilik danışmanı ile düzenli olarak yapılan seanslar, gerek aile içi gerekse de karşılıklı ilişkilerin daha sağlıklı yürütülmesi ya da iyileştirilmesi için evlilik terapisi büyük fayda sağlar.
Aile danışmanlığı (evlilik terapisi) aile üyelierinin arasındaki iletişimi geliştirmesine ve çözmesine yardımcı olan psikolojik bir danışmanlıktır. Aile terapistlerinin verdiği bu hizmetler seans bazlı sağlanmaktadır. Planlanan özel evlilik terapisi aile durumuna bağlı olarak yapılmaktadır. Terapinin ne kadar süreceği de bu plan ile ilişkili olarak belirlenir.
Terapist; kişiler arası ilişkileri çözmeye ve geliştirmeye yönelik görüşmeler gerçekleştiren uzman kişiler için kullanılan bir terimdir. Evlilik terapisinin alanları; çift ve aile terapisi, evlilik problemleri, erken ve yetişkin ruh sağlığı, çocuk ve ergenlerde davranış bozuklukları ve okul problemleri, yeme bozuklukları, duygusal istismar, ilişki terapisi, ihmal ve şiddet gibi daha birçok ilgili alanı kapsamaktadır. Terapistler; evlilik terapisti, çift terapisti, ilişki terapisti gibi uzmanlık alanlarına göre ayrılmaktadırlar.
Evlilik ve aile terapisi, kişisel sorunların ya da aile arasındaki çatışmaların tespiti ve giderilmesi ile yakından ilgilenen psikoterapinin bir dalıdır. Evlilik terapisi ile hem aile içindeki sorunların çözülmesi hem de kişilerin diğer insanlar ve durumlar ile ilişkilerinin iyileştirilmesi sağlanır. Evlilik terapisti öncelikle karşındaki kişi ya da kişileri anlamaya çalışır, problemleri tespit eder ve çözümlemek için yönlendirmelerde bulunur.
Evlilik terapistinden profesyonel bir destek alma konusunda çiftlerin yaptığı en büyük hatalardan birisi de, ilişki ve aile arasındaki çatışmaların en şiddetli seviyeye ulaştığında ya da boşanma evresine gelindiğinde evlililik terapistlerinin tercih edilmesidir. Oysa olması gereken, ilişki içerisinde yaşanan problemlerin artış göstermeye başlaması, en ufak problemlerin çok büyük ve uzun süreli sıkıntılara dönüşmesi gibi durumlarda çiftlerin karar alması ve evlilik terapisi için bir terapist ile görüşmesidir. Aile terapisine gidenler yaşadıkları problemleri kesin çözer gibi bir varsayım da doğru değildir. Evlilik terapisti çiftlere yol gösterir, terapinin sonucunda çiftlerin boşanma kararı alması gibi durumlar da olasıdır ancak bu kararı evlilik terapisti vermez, onun yönlendirmeleri ile çiftler doğru olduğu kanısına kendileri vardıklarında bu kararı verebilirler. Tüm bunların dışında problemlerin tamamen giderilmesi de tabii ki olasıdır.
Evlilik terapisi diyince birçok kişi yalnızca çift sorunları ile ilgilenen bir uzman beklese de karşısında, aslında evlilik terapistleri aynı zamanda bireysel psikoterapist olarak seanslarda yapabilmektedir. Evlilik terapistine tek ya da çift gitme gibi bir zorunluluk yoktur. Kişi dilerse tek başına da evlilik terapistine gidebilir, terapistin gerekli gördüğü durumlarda eşin de dahil olması istenebilir.
Evlilik terapisi genele haftada bir ya da 2 haftada bir aralıklarla yapılmaktadır. Terapiler ortalama 10 ila 20 seans arasında sürebilir. Seanslar eğer çift olarak yapılıyorsa bir seans 1.5 saat kadar sürebilmektedir. Tek kişilik seansların süresi ortalama 45 dakika arası sürmektedir.
Evlilik ve aile terapisinde ücretlendirmeyi etkileyen birkaç unsur var. Evlilik terapisinin; tek kişi ya da çift olarak yapılması, online ya da terapistin yerinde yapılması gibi etkenler göz önünde bulundurulur. Aile terapisti ücretleri, ortalama olarak 130 ile 400 TL arasında değişkenlik gösterebilir.